Više od 60.000 ljudi radi za džabe

Statistika ukazuje da više od 60.000 građana za svoj rad ne dobija platu. Takođe, zabrinjava i činjenica da mladi u Srbiji teško pronalaze posao.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

12:57

Default images

Centar za demokratiju upozorio je da nazaposlenost u Srbiji na istorijskom maksimumu - veća je od 28 odsto.

Centar za demokratiju je to saopštio je alarmantne podatke povodom jučerašnjeg protesta čoveka koji se popeo na sedmi sprat bivšeg Generalštaba u centru Beograda i zapretio da će skočiti jer mu bivša firma duguje novac na ime neisplaćenih zarada a on, supruga i maloletno dete nemaju sredstava za život.

U saopštenju piše da je običnom čoveku skoro nemoguće da dođe do zadovoljenja u slučaju kršenja neposredno primenjivih ekonomskih i socijalnih prava.

Ta organizacija je navela da "predstavnici sindikata u Srbiji iznose podatak da radni spor može trajati i do četiri godine i koštati više hiljada evra. Propisi ne dozvoljavaju da zastupanje stranke pred sudom obavlja bilo ko drugi osim plaćenog advokata".

"To ukazuje da država Srbija svojim građanima de fakto uskraćuje pravo na delotvoran pravni lek. Razmere kršenja prava iz oblasti rada su značajna, pogotovo zaposlenih koji rade u delatnostima i sektorima gde sindikata uopšte nema, pa sankcija ili izostaje ili kršenje prava neretko prolazi nezabeleženo", navodi se.

Mladi u Srbiji teško pronalaze posao

Mladi u Srbiji teško pronalaze posao i potrebno je raditi na unapređenju sistema obrazovanja i aktivnim merama zapošljavanja, rečeno je na predstavljanju istraživanja o tržištu rada u Srbiji.

Istraživanje su radili USAID i Nacionalna služba za zapošljavanje, a obuhvaćeno je 4.029 kompanija, koje su se izjasnile o potrebama za
zaposlenima i njihovim veštinama.

Direktor NSZ-a Dejan Jovanović izjavio je da se na evidenciji službe nalazi 750.000 nezaposlenih, od čega je 200.000 mladih do 29 godina, koji su veoma ugrožena kategorija.

Jovanović je naveo da oko trećine nezaposlenih, odnosno 250.000 nema kvalifikacije, a osnovnu školu nema 80.000 nezaposlenih.

Kako je rekao, anketa pokazuje da će trgovina, poljoprivreda i saobraćaj biti generatori novih radnih mesta.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad Zoran Martinović rekao je da je problem i regionalna neuravnoteženost, jer građani u razvijenijim
delovima Srbije lakše nalaze posao.


Rešenje za nezaposlenost je, kako navodi, povećanje privrednog rasta.

Cilj je da se aktivne mere zapošljavanja usmere ka onima koji se teško zapošljavaju, i u 2013. za to će biti izdvojeno 3,4 milijarde dinara, što je na istom nivou kao ove godine.

Direktorka Misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric izjavila je da Srbija ima visoku stopu nezaposlenosti, posebno među mladima.

Kako je rekla, poslodavci širom Srbije imaju iste probleme - nezaposleni nemaju dovoljno iskustva, mladi nisu stekli potrebna znanja i veštine tokom školovanja i obrazovni sistem ne ide u korak sa potrebama poslodavaca.

"Pozitivno je to što kompanije traže novu radnu snagu, a od veština potrebno je poznavanje stranih jezika, upotreba informacionih
tehnologija, sposobnosti komunikacije i pružanja usluga
", rekla je Suzan Fric.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: