Bez mešetara dinar miran

U NBS veruju da je sadašnja vrednost kursa stvarna i kreirana na tržištu, a da je kurs ranije rastao jer je na tržištu „požar gašen benzinom“, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

23:53

Default images

Zaustavljeno trošenje deviznih rezervi. Kurs dinara ovih dana miruje, jer je Narodna banka Srbije, kako veruje guverner Jorgovanka Tabaković, sprečila veštačko kreiranje viška novca, ali i priliku da pojedinci "debelo“ zarađuju na preprodaji deviza.

U NBS naglašavaju da je kurs od januara do avgusta rastao jer je na deviznom tržištu „požar gašen benzinom“.

Činjenica je da trgovanje informacijama o vrednosti kursa dinara za naredne dana pojedinima donosi veliku korist. Dobit je još veća, kada je poznato da na ovako plitkom tržištu poput našeg, svaka veća ponuda ili tražnja za devizama može značajno da pomeri kurs u željenom smeru.

Na to podseća i guverner dodajući da je domaća valuta bila nestabilna zbog ponašanja nekih učesnika na deviznom tržištu, koji su bili u stanju da kreiraju likvidnost da bi neki mogli da zarade na kursu.

"Kontrola trgovanja na deviznom tržištu pokazala je da su dve banke kupile, pa preprodale devize", tvrdi Tabakovićeva, dodajući da joj nije cilj da izađe u javnost sa tim, već da spreči trošenje deviznih rezervi u špekulativne svrhe.

Ona naglašava da neće dozvoliti trošenje deviznih rezervi zemlje, jer je to novac države i ne može biti predmet nikakave "ostavinske rasprave“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: