EU hoće da uvede sankcije SAD

EU traži od STO dozvolu kako bi SAD-u nametnula sankcije teške 12 milijardi dolara zbog nelegalnog subvencioniranja američkog proizvodjača aviona "Boinga".

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

16:36

Default images

U saopštenju Evropske komisije se navodi da je EU od STO zatražila dozvolu "kako bi mogla da uvede kontramere protiv SAD", prenela je francuska novinska agencija AFP.

Sankcije u vrednosti od 12 milijardi dolara "zasnovane su na procenama štete koju bi EU pretrpela zbog nepravedne i pristrastrasne konkurencije iz SAD", dodaje se u saopštenju Evropske komisije (EK).
EU traži da o tom pitanju bude reči na sastanku komisije za rešavanje sporova STO, koji se održava 23. oktobra. "Boing" i njegov evropski rival "Erbas" se od 2004. nalaze u sukobu zbog pitanja vladinih subvencija.
EK je saopštila da je njen zahtev za sankcijama "usledio posle procene EU da SAD nisu ispoštovale obaveze u pogledu uklanjanja svojih nelegalnih subvencija u sektoru vazduhoplovstva".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: