Evropljani slabo uzimaju kredite

Pozajmljivanje banaka privatnim domaćinstvima u zoni evra, koje je praktično presušilo prethodnih meseci, i dalje je veoma ograničeno.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.09.2012.

14:40

Default images

Kako je saopštila Evropska centralna banka (ECB) krediti banaka privatnom sektoru u avgustu smanjeni su za 0,6 odsto u odnosu na isti mesec lani, nakon pada od 0,4 odsto iz jula, prenela je agencija AFP.

Predsednik ECB Mario Dragi rekao je ranije ovog meseca da smanjeno kreditiranje privatnog sektora oslikava pesimizam u vezi sa ekonomskom budućnošću evorozne u vreme krize.
U pokušaju da podstakne kreditiranje u posrnulom 17-članom monetarnom bloku, ECB je bankama ponudila preko bilion evra u vidu jeftinih dugoročnih zajmova, ali izgleda da ta operacija nije bila uspešna koliko se Dragi nadao da će biti.
"Loši kreditni uslovi ograničavaju mogućnosti evrozone da ostvari privredni rast", upozorio je Hauard Arčer is firme "IHS global insajt".
ECB je takodje objavila podatke o novčanoj masi (M3) u evrozoni, koja je kljucnci pokazatelj buduće inflacije, i koja je uvećana manje nego što se očekivalo, što ukazuje na eventualno sniženje kamatne stope sledeće nedelje.
Rast indikatora M3, koji meri obim novca u opticaju i na depozitima banaka, usporio je u avgustu na 2,9 sa 3,6 odsto iz jula.
Analitičari koji su učestvovali u anketi agencije "Dau Džons njusvajers" očekivali su manji pad od 3,2 odsto. ECB tretira indikator M3 kao ključni pokazatelj inflatornih pritisaka i koristi ga za odredjivanje kamatnih stopa. Neki ekonomisti smatraju da bi banka na sledećem sastanku 4. oktobra mogla da snizi kamatne stope.
Inače, poslovno i potrošačko poverenje u Evropi smanjeno je u septembru, uprkos tome što je u Španiji uvećano, saopštila je Evropska unija. Indeks ekonomskog poverenja koji izradjuje Evropska komisija pao je ovog meseca na 85 poena u 17-članoj evrozoni, što je za 1,1 poen manje u odnosu na avgust i predstavlja šesti uzastopni mesečni pad, prenela je agencija AFP.

Indikator je tako ostao dosta ispod dugoročnog proseka od 100 poena. Indeks je u Nemačkoj pao za 1,1 poen, u Francuskoj za 1,6 poena, a u Holandiji za 1,2 poena. Španija je, sa druge strane, zabeležila rast indeksa od 1,3 poena. Na nivou celokupne 27-člane EU, indeks poverenja pao je za 0,9 odsto na 86,1 poen. Poljska je evidentirala pad indeksa od 2,2 poena, a Britanija rast od 0,4 poena.

Komisija napominje da je do pada indeksa došlo najvećim delom zbog smanjenog poverenja menadžera i potrošača u sektorima usluga i maloprodaje.
Potrošačko poverenje oslabilo je za 1,3 poena u evrozoni i EU, iako su strahovi od nezaposlenosti "uglavnom umireni", navodi Brisel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: