Tabaković:Na kursu niko ne zarađuje

Guvernerka Jorgovanka Tabaković kaže da je trenutna stabilnost dinara postignuta time što je centralna banka sprečila veštačko kreiranje viška novca.

Izvor: Beta

Četvrtak, 27.09.2012.

11:17

Default images

Takođe, prema njenim rečima, sprečeno je i da neki zarađuju na preprodaji deviza.

"Kurs dinara je u prvih sedam meseci ove godine rastao zato što se na deviznom tržištu požar gasio benzinom. Sadašnja vrednost dinara je stvarna i kreirana na tržištu", rekla je Takobovićeva u intervjuu za današnji NIN.

Ona je dodala da je domaća valuta bila nestabilna zbog ponašanja nekih učesnika na deviznom tržištu, "koji su bili u stanju da kreiraju likvidnost da bi neki mogli da zarade na kursu".

NBS, kako je najavila, priprema zakon o platnim uslugama, kako banke ne bi imale monopol u tom poslu.

Inflacija u Srbiji će od polovine naredne godine, po rečima guvernera NBS, početi da pada i na kraju 2013. će se vratiti u ciljani okvir od tri do pet odsto.

Plan NBS je, kako je rekla Tabakovićeva, da preko obavezne rezerve utiče da krediti budu jeftiniji za preduzeća, a da se na taj način ne destabilizuje kurs i ne podstakne inflacija.

Saradnja guvernera NBS i ministra finansija Mlađana Dinkića je, kao je istakla, korektna, što ne znači da oni o svim merama isto misle.

"Ovo je prilika za Vladu da pokaže da je za timski rad i da više nema podela na feude i vojvodstva, što nas je i dovelo do ivice provalije", ukazala je Tabakovićeva. Ona je ocenila da je neprihvatljivo uvođenje dvogodišnjeg moratorojuma na otplatu kredita, što su predlagali predstavnici Delta holdinga.

Srbiji je, kako je rekla Tabakovićeva, potreban Medjunarodni monetarni fond zbog kreditnog rejtinga, jer to garantuje stabilnost, a izostanak aranžmana sa MMF bi mnogo više otežao poziciju Vlade nego centralne banke jer bi država morala da se zadužuje po mnogo višim kamatama.

Komentarišući slučaj Agrobanke guverner NBS je rekla da je očigledno, ali da za to još nema dokaze, da je osnivanje nove Agrobanke, nakon oduzimanja dozvole za rad Agrobanci, politički projekat "koji je zapao u škripac zato što je posle izbora formirana drugačija vlada od one koju su neki očekivali".

"Srbija još nema institucije, a NBS je bila delom privatizovana", rekla je Tabakovićeva i navela da njen prethodnik, Dejan Šoškić i nije bio guverner "u punom kapacitetu".

Kako je istakla, monetarnu politiku je vodio i stvarni guverner bio Bojan Marković, bivši viceguverner. On je, kako je rekla, "donosio odluke, bio kalif umesto kalifa."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: