Amerikanci gladuju zbog smartfonova

Američke porodice smanjile su izdatke za hranu u restoranima, zabavu i odeću, a istovremo povećali troškove za smartfonove i usluge mobilnog interneta

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

10:32

Default images

Pametni telefoni u današnje vreme čine oko polovine svih mobilnih telefona koji su u upotrebi u SAD, piše Vol strit džornal.

U 2011. godini rashodi žitelja SAD za usluge mobilnih telefona porasle su za četiri odsto na godišnjem nivou. To je bio najveći rast izdataka za mobilne telefone od 2005. godine.

Prosečni troškovi američke porodice za mobilni telefon i mobilni internet porasli su na 1.226 dolara godišnje.

Radi poređenja, 2007. godine, u istu svrhu trošeno je 1.110 dolara. Troškovi Amerikanaca srednje klase za mobilne komunikacije porasli su 2011. godine za 59 dolara, a troškovi najbogatijih povećani su za 64 dolara.

Ukupni rashodi američke porodice porasli su prošle godine za 67 dolara, a za usluge mobilne telefonije prosečno domaćinstvo plaćalo je 116 dolara više.

Potrošnja prosečnog stanovnika SAD za hranu u restoranima i kafićima prošle godine je bila manja za 48 dolara, na odeću je trošeno 141 dolar, a na zabavu 126 manje nego godinu dana ranije.

Američko tržište je najveće za proizvodjače mobilnih telefona, u prvom redu za "Epl" i "Samsung". Kako je ranije saopšteno, samo je početak prodaje "ajfona 4S" u oktobru 2011. godine, uticalo na povećanje američkog bruto društvenog proizvoda (BDP) za 0,2 odsto.

Očekuje se da će i prodaja novog "ajfona 5" započeta prošlog petka, uticati na rast američke privrede za 0,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: