Dačić privlači američke investicije

Premijer Ivica Dačić i novi američki ambasador Majkl Kirbi ručali sa američkim investitorima, od kojih su čuli šta treba da se promeni kako bi oni više ulagali.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

18:44

Default images

Sa američkim investitorima je ručao, ali je najvažnija investicija koju je najavio - ruska. Premijer Dačić kaže da je na najvišem nivou pregovarao sa ruskom kompanijom koja je zainteresovana da ulaže u smederevsku Železaru, iz koje su se upravo Amerikanci povukli, ali ne želi da joj se otkrije ime...

"Žele da ulože nešto više od 100 miliona evra u ponovno buđenje proizvodnje. Država je zainteresovana da ukoliko je to moguće zadrži deo vlasništva, negde između 20 i 30 posto, ali i o tome će javnost biti obaveštena jer još nije izvesno da će do tog aranžmana doći", kaže Dačić.

Prvi put na istom događaju su se pojavili premijer i novi američki ambasador - u potpunosti se slažu da različiti pogledi na politiku, a pre svega na Kosovo, ne moraju da sprečavaju ekonomsku saradnju.

"Odnosi nisu tako loši kao što ste ih opisali. Američki investitori gledaju klimu za ulaganje i pitaju se da li je ovo dobro okruženje, mogu li da uložim ovde i dobijem solidan profit. Ne treba toliko povezivati ekonomiju i politiku", kaže američki ambasador Kirbi. Dačić kaže da ne verujem da se Kina i Amerika slažu ili Kina i EU pa su najveći spoljnotrgovinski partneri.

"Ali ja ne vidim ni da mi imamo velike političke probleme sa SAD. Naprotiv, vlada Srbije i veoma korektnu komunikaciju", kaže Dačić.

Ipak, komunikacija, ali na najvišem nivou, trenutno nije najavljena. Iako se u javnosti spekulisalo da bi Beograd mogao biti jedna od poslednjih predizbornih stanica Hilari Klinton, novi ambasador kaže da je to teško izvodljivo. "Odluka još nije doneta, ali u poslednjih nekoliko nedelja, imajući u vidu šta se desilo sa spornim filmom i razvoj događaja u drugim krajevima sveta, putovanja nekih ljudi se komplikuju zbog velikih svetskih pitanja, a ne samo razvoja događaja ovde", kaže Kirbi.

A do tada, na ekonomski razvoj događaja uticaće, kako kažu američki investitori, to koliko Srbija poboljša investicionu klimu...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: