NIS:Bušenje nafte u Srpskoj u 2013.

U Banja Luci je najavljeno bušenje prve istražne bušotine u Republici Srpskoj, saopštila je Naftna industrija Srbije. (NIS).

Izvor: Beta

Sreda, 26.09.2012.

15:05

Default images

Na prezentaciji rezultata preduzeća "Jadran Naftagas" povodom godišnjice istraživanja nafte i gasa na teritoriji Republike Srpske, saopšteno je da se početak bušenja očekuje početkom 2013. godine.

"Obrada do sada snimljenih seizmičkih podataka uradjena je u Naučno tehnološkom centru NIS, a u toku je interpretacija podataka. Cilj je da se do kraja godine, u saradnji sa stručnjacima Gasprom njefta i Zarubežnjefta, definiše lokacija za bušenje prve istražne bušotine na teritoriji Republike Srpske", piše u saopštenju.

Kompanija "Jadran Naftagas" je ispitala dve stare bušotine i potvrdjeno je postojanje nafte i gasa u tragovima.

Uradjena su i nova ispitivanja Novi Grad - Doboj (210 kilometara), istražni prostor Semberija (516 kilometara), istražni prostor posavina (310 kilometara), Banja Luka - Zvornik (303 kilometara), Majevica (100 kilometara), a projekat predvidja i bušenje više istražnih bušotina.

Za period 2011-2012, investiraće se blizu 10 miliona evra u geološko-istražne radove.

"Jadran-Naftagas", zajedničko preduzeće NIS-a i ruske kompanije Zarubežnjeft, i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS su 26. septembra 2011. godine potpisali ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na teritoriji Republike Srpske. Koncesija je na period od 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju). Tim ugovorom "Jadran Naftagas" se obavezao da će, na osnovu Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske investirati 229 miliona dolara (planirana vrednost investicija za istraživanja iznosi 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve).

"Jadran-Naftagas", zajedničko preduzeće NIS-a (u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta), sa 66 odsto udela u osnovnom kapitalu i ,Neftegasinkora", sa 34 odsto vlasničkog udela, ćerke-firme ruske kompanije "Zarubežnjeft", osnovano je 23. decembra 2010. godine i bavi se istraživanjem i proizvodnjom ugljovodonika na teritoriji Republike Srpske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: