Trstenik zabranio iskopavanje nikla

Ukinuta je odluka kojom je prethodno opštinsko rukovodstvo dozvolilo iskopavanja nikla na teritoriji Trstenika, kaže predsednik te opštine Miroslav Aleksić.

Izvor: Beta

Sreda, 26.09.2012.

14:46

Default images

Aleksić je rekao da se nikakva istraživanja na teritoriji opštine Trstenik ne mogu obavljati bez saglasnosti opštine i građana, saopštila je služba za odnose s javnošcu opštine Trstenik.

"Gotovo sam siguran da će se jedinstven stav o tome postići na sednici Skupštine opštine, zakazanoj za petak, 28. septembra", istakao je predsednik opštine Trstenik.

Aleksić je, kako se navodi u saopštenju, ocenio da Vlada Srbije mora da se opredeli da li će se ubuduće Trstenik razvijati kao ekološki zdrava sredina ili će se baviti iskopavanjem rude i podsetio da je "država upravo u turizam i poljoprivredu, u prethodnom periodu, uložila velika sredstva".

"Trstenik je grad metalske industrije i grad poljoprivrede. Veliki deo stanovništva živi od poljoprivrede i ugrožavanjem njenog razvitka, dovela bi se u pitanje egzistencija većine stanovnika", rekao je Aleksić.

Najavljena istraživanja nalazišta nikla, kako je dodao, radila bi se na manje od kilometar od izvorišta sa koga se opština snabdeva pijaćom vodom, a u blizini je i izvorište mineralne vode "mivela".

U Srbiji se istraživanja rude nikla rade na tri lokacije - kod Topole i Arandjelovca, Vrnjačke Banje i Trstenika, kao i na Mokroj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: