Ruski tajkuni žele udeo BP

Bitka za kontrolu nad zajedničkim poduhvatom "Britiš petroleuma" (BP) i Rusa zahuktala se nakon vesti da lokalni žele udeo.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

14:24

Default images

Naime, ruski tajkuni, učesnici u projektu, pripremaju ponudu za kupovinu celokupnog udela britanske kompanije.

Analitičari, međutim, navode da će 50 odsto udela BP u projektu ipak završiti u rukama ruske državne firme "Rosnjeft" i njenog moćnog direktor Igora Sečina, bliskog saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

BP ima vremena za pregovore do 17. oktobra, nakon što je 1. juna stavio svoje akcije na prodaju posle žučne rasprave u odboru firme oko zajedničke kompanije TNK-BP, nakon koje je zaključeno da partnerstvo nije održivo uprkos profitabilnosti.

Moskovski poslovni dnevnik "Vedomosti" i "Fajnenšl tajms" izvestili su da su tajkuni doneli odluku o ulaganju nakon što je postalo jasno da BP ne želi da proda samo pola svog udela, kao što se prvobitno mislilo.

"Sada je jasno da BP ne razmatra prodaju 25 odsto akcija. Planiramo da predamo ponudu za otkup svih 50 odsto, tek smo na početku procesa", rekao je za "Fajnenšl tajms" izvor blizak ruskim akcionarima.

Zamenik ruskog premijera Igor Šuvalov izjavio je da vlada u Moskvi još nije razmatrala niti izdala preporuku da li bi "Rosnjeft" trebalo da kupi udeo britanske firme.

Međutim, najveća ruska naftna kompanija je navodno već u procesu obezbeđivanja 15 milijardi dolara na ime sporazuma o zameni aktiva koji bi osigurao dugoročno prisustvo BP u Rusiji.

Analitičar banke UBS Konstantin Čerepanov rekao je za "Vedomosti" da je za BP poželjno da ostane u Rusiji kroz zamenu akcija sa "Rosnjeftom", čime bi osigurao učešće u projektima u Sibiru i energetski bogatom Arktiku.

Analitičar kompanije BCS Vladislav Metnjov naveo je da je sposobnost "Rosnjefta" da pribavi kapital mnogo veća od sposobnosti tajkuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: