U Francuskoj 3 miliona nazaposlenih

Broj nezaposlenih u Francuskoj prešao je granicu od tri miliona, potvrdio je francuski ministar za rad Mišel Sapen na Francuskoj televiziji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.09.2012.

12:02

Default images

"To je loše, to je veoma loše. Proteklih sedmica sam uostalom upozoravao da ukoliko se nastavi ritam nezaposlenosti započet tokom letnjih meseci, da očekujem da broj nezaposlenih premaši tri miliona", izjavio je Sapen.

Cifra od tri miliona pokazuju da Francuska ima problem strukturalne nezaposlenosti, jer ne uspeva već trideset godine, čak i u periodima ekonomske stabilnosti, da smanji broj nezaposlenih ispod osam odsto.

Uzroci velike nezaposlenosti su brojni, a nijedna vlada u proteklih nekoliko decenije nije uspela da pronađe dugoročan i efikasan lek u borbi protiv nezaposlenosti, a sudeći po trenutnoj situaciji ni vlada aktuelnog premijera Žan- Marka Eroa neće zaustaviti takav trend, preneo je francuski list Figaro.

Obećanje predsednika Fransoa Olanda da će za godinu dana smanjiti nezaposlenost, izgleda da će se izjaloviti što će izazvati i mnoga druga razočarenja.

Tako je generalni sekretar sindikata Snaga radnika Žan-Klod Meji, ocenio da angažman vlade da do 2013. smanji broj nezaposlenih ukoliko privredni rast ostane na nuli, predstavlja riskantan ulog.

"Kada je privredni rast ravan nuli, nezaposlenost raste, to prosto povlači jedno drugo" dodao je Meji u svom interviju na televizijskoj stanici "Erop 1".

"U situaciji u kojoj je tri miliona ljudi bez posla, potrebno je okrenuti se drugačijoj ekonomskoj politici. Jedino tako će nezaposlenost biti smanjena", zaključio je generalni sekretar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: