Merkel: Bez brzih poteza oko krize

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da evrozona ne bi trebalo da žuri u bankarsku uniju, u vreme signala da je i Nemačka uvučena u ambis krize.

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2012.

09:15

Default images

Merkelova je ponovo odbacila zahteve, pre svega Evropske komisije i Francuske, da se što je pre moguće pokrene bankarska supervizija na nivou monetarne unije.

"Podržavam stroži nadzor banaka u evrozoni", obratila se kancelarka prisutnima na sastanku Federacije nemačkih industrija.

"Međutim, evropski nadzor mora da povlači neke obaveze - ne mogu da govorim o direktnoj dokapitalizaciji banaka u drugim zemljama ako još nismo doneli pravo na intervenciju", rekla je kancelarka, izazvavši aplauze prisutnih.

"To znači da rešenje mora biti doneto korak po korak i pravilnim redosledom, ne užurbano i ne samo da bismo mogli da kažemo da imamo nešto", dodala je ona.

Evropski lideri su se u junu složili da fondovima za spas evrozone omoguće da direktno dokapitalizuju posrnule banke, ali tek nakon što bankarska supervizija na nivou EU bude uspostavljena, pod okriljem Evropske centralne banke (ECB).

Berlin smatra da je temeljan pristup značajniji od žurbe, dok je predsednik Francuske Fransoa Oland prošlog vikenda rekao da to treba učiniti "što pre to bolje". Komentari Merkelove dolaze u vreme novih signala da na nemačku privredu, najmoćiju u Evropi, sve više utiče kriza, a kancelarka je upozorila da čak ni Nemačka ne može večno da ostane imuna na probleme.

"Nemačka nije ostrvo već snažna izvozna država... koja ne može da se ogradi od dešavanja u svetu i evropskim ekonomijama", upozorila je ona.

"Imamo obavezu da učinimo sve što je moguće za domaću tražnju u Nemačkoj da bismo mogli da pružimo... značajan podstrek privrednom rastu evrozone", poručila je Merkelova, koja će se danas u Berlinu sastati sa predsednikom ECB Marijem Dragijem, a zatim i sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard u sredu posle podne.

U isto vreme se u Helsinkiju sastaju ministri finansija tri zemlje sa najvišim kreditnim rejtingom u evrozoni, Nemačke, Finske i Holandije, da bi razgovarali o najboljem načinu za rešavanje problema koji su monetarni blok gurnuli u recesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: