Švajcarska banka kupuje zapise EU

Švajcarska centralna banka (SNB) pomaže tržišta obveznica zemalja evrozone, procenila je bonitetna agencija "Standard i Purs" (S&P).

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.09.2012.

15:40

Default images

Prema procenema te agencije, Švajcarska ograničava rast troškova zaduživanja koje pet ključnih zemalja plaćaju pri finansiranju svojih dugova.

"Verujemo da je banka kupila oko 80 milijardi evra vredne državne zapise tokom prvih sedam meseci 2012", naveo je S&P, ukazujući da se radi o obveznicama Nemačke, Francuske, Holandije, Finske i Austrije.

Švajcarska centralna banka je kupovinom obveznica do jula podmirivala 48 odsto potreba za finansiranjem evropskog javnog sektora, u odnosu na oko devet odsto iz 2011.

Ta banka pokušava da ograniči jačanje franka, što je dovelo do "dosad nezabeleženog rasta njenih deviznih rezervi", koje su sredinom ove godine iznosile 79 odsto bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na 15 odsto iz sredine 2008, navodi S&P.

To "evro-recikliranje... značajno je doprinelo padu kamatnih stopa na obveznice vodećih zemalja" ove godine, sa 3,04 odsto iz 2011. na 2,15 odsto u 2012, dodala je agencija.

S&P upozorava da su njihove procene neprecizne, budući da SNB ne iznosi detalje o sastavu deviznih rezervi, ali da je "obim kupovine obveznica bez ikakve sumnje opsežan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: