Koliko 20 evra vredi u evrozoni?

Evro je valuta koja ujedinjuje 17 zemalja koje predstavljaju evrozonu. Međutim, mnogi bi mogli da se iznenade ogromnom razlikom cena unutar evrozone.

Izvor: Dnevnik.hr

Utorak, 25.09.2012.

10:35

Default images

Na primer, ukoliko ste "ludi" za ispijanjem kafe, možda je bolje da planirate godišnji odmor u Portugalu nego u Grčkoj.

Da bi razlike u ceni bile jasnije, evo šta sve možete kupiti za 20 evra u evrozoni:

1. Šoljica kafe

U Grčkoj ćete za 20 evra popiti 7 šoljica kafe. Svakako nije jeftino. Međutim, u Portugalu ćete za isti iznos moći da popijete 35 šoljica kafe. Onome ko pije šoljicu dnevno, to je više od mesec dana. Definitivno jeftinije i isplativije.

2. Jaja

Jaje je svakodnevna namirnica i čest gost stolova u vreme doručka. No unutar evrozone, cene pakovanja jaja značajno se razlikuju pa tako u Irskoj za 20 evra možete dobiti 7 pakovanja jaja, dok na Malti možete dobiti njih 16.

3. Najlonke

Potreban ženski odevni predmet, koji je u Belgiji poprilično skup, jer tamo za 20 evra možete dobiti četiri para najlonki. U Slovačkoj je situacija drugačija, tamo za istih 20 evra možete dobiti čak 19 pari najlonki. Gotovo par za jedan evro.

4. Autobuske karte

Kad se nalazite u drugoj zemlji obično je potrebno da koristite tamošnji javni prevoz. Međutim, u evrozoni razlike u tom prevozu su drastične. U Holandiji ćete za 20 evra moći da kupite 8 autobuskih karata, dok ćete u Slovačkoj za isti iznos moći da kupite čak njih 43! 5. Pivo iz prodavnice

Da ne dužimo previše o proizvodu kog je većina probala, u Italiji za 20 evra u prodavnici možete kupiti šest litara piva. Gle čuda, eto opet Slovačke, u kojoj za isti iznos možete dobiti čak 20 litara piva!

6. Camembert sir

Mekani i masni sir sa belom plemenitom plesni, intenzivnog ukusa... navedeni sir je francuski gastronomski amblem. Za 20 evra U Sloveniji možete dobiti 1,6 kilograma tog delikatesa, dok u Belgiji za 20 evra možete kupiti gotovo dvostruko više - čak 3 kilograma.

7. Karte za bioskop

Koliko ste puta bili negde u inostranstvu i poželeli da pogledate neki film u bioskopu u toj zemlji? Nije svejedno gde u evrozoni želite da pogledate film, jer razlike su velike. U Irskoj za 20 evra možete kupiti tek dve katre za bioskop, dok u Slovačkoj možete kupiti njih 7 ili 8.

8. Cigarete

Bitan podatak za pušače. Dobro je znati gde su cigarete u evrozoni skupe, a gde jeftine. Irsku u tom smislu valja izbegavati, jer za 20 evra dobićete tek 2-3 paketa cigareta, dok ćete u Estoniji za isti iznos moći da kupite 10 paketa cigareta.

9. Dnevne novine

Na Kipru su novine očigledno vrlo skupe, jer za 20 evra možete kupiti tek 11 dnevnih novina. Na Malti je to drugačije i tamo možete kupiti 30 dnevnih novina za 20 evra. Čisto za poređenje, u Velikoj Britaniji, koja nije u evrozoni, za 20 evra možete dobiti čak 27 primeraka dnevnih novina. 10. Taksi prevoz

Koliko kilometara vožnje taksijem iznosi 20 evra u evrozoni? U Holandiji malo, tek 7,2 kilometra, no u Portugalu ćete za isti iznos taksijem preći 23 kilometra. Tri puta jeftinije.

11. Maslinovo ulje

Gotovo nezaobilazan dodatak jelima, pogotovo salatama. U susednoj Sloveniji za 20 evra možete dobiti tek 2 litra maslinovog ulja. U Španiji ćete za isti iznos dobiti 7 litara.

12. Pivo u kafiću

Koliko vam piva može kupiti 20 evra u evrozoni? U Slovačkoj, ne baš puno, jer za 20 evra možete u kafiću popiti tek šest čaša piva (o, 35 l), no u Portugalu ćete za isti iznos imati pravu feštu. Za 20 evra, 24 čaše piva (0,35 l).

13. Crveno vino u boci

Za one profinjenijeg ukusa nije svejedno gde kupujete vino u evrozoni. Za 20 evra možete kupiti pet boca u Italiji, no u Portugalu za isti iznos možete kupiti njih čak 20!

14. Crni čaj

Za one koji vole da piju čaj više nego bilo što drugo, bitan podatak je koliko vrećica čaja možete dobiti za 20 evra u evrozoni. Razlike nisu male. U Austriji, na primer, za 20 evra možete kupiti 242 vrećice čaja, dok na Malti možete kupiti njih čak 704.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: