EU izlazi iz krize?

Iako ima još mnogo posla, izlazak iz krize je na vidiku, kaže predsednik Saveta EU Herman Van Rompej.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

16:10

Default images

Rompej je rekao je da je EU na izlasku iz krize i da su, iako još ima puno posla, ekonomske reforme počele da daju rezultate.

Rompej je, u saopštenju, naveo da evropski lideri ne mogu mirno da sede dok 25 miliona građana EU i dalje traži posao i dok evro nije stabilizovan.

"Vidim tendenciju da se izgubi hitnost u tom poslu, što se ne sme dogoditi. Moramo reformisati ekonomiju, učiniti je konkurentnijom. Znamo da to nije najjednostavniji, ali je najsigurniji put. Teška pitanja oko evra nas povezuju", dodao je Rompej.

Optimizam predsednika Saveta Evropske unije ne dele čelni ljudi dve najveće ekonomije na Starom kontinentu. I dalje traje zastoj u razgovorima izazvan nesuglasicama oko bankarske unije, krizom u Španiji i Italiji, kao i debatom oko pomoći Grčkoj koja još traje.

Stav Fransoe Olanda "što brže to bolje" kad je reč o bankarskoj uniji ne deli Angela Merkel. Nedeljni rast tržišta koji je bio izazvan planom Evropske centralne banke (ECB) o kupovini obveznica i razrešenjem problema oko finansiranja verovatno neće dati previše vremena evropskim liderima, jer opet raste rizik od ponovnog povećanja pritiska na tržištu.

Premijer Španije Marijano Rahoj nije previše voljan da zatraži pomoć, pošto je predsednik ECB Mario Dragi objavio detalje plana o kupovini obveznica, naročito uslova koje zemlje primaoci pomoći moraju da ispune.

I u Grčkoj nema dobrih vesti, pošto je za nedelju dana odložen razgovor vlade i međunarodnih kreditora o smanjenju troškova za dodatnih 11,5 milijardi evra.

Što se tiče naredne runde pregovora evropskih lidera Harman van Rompuj ističe da će sledeći sastanak biti izuzetno važan i da će se na njemu razgovarati o planovima za tešnju ekonomsku i monetarnu uniju.

Rompej navodi da njegov tim već vodi konsultacije sa diplomatama i zvaničnicima članica Unije i Evropskog parlamenta. "Ima različitih predloga. Moje je da ih sve stavim na sto, kako bismo ojačali ekonomsku i monetarnu uniju. To je ogroman, zajednički napor", rekao je Rompej.

Predsednik Saveta EU je ocenio da je evro doneo mnogo dobra svim članicama EU, ali da su u vremenu krize otkriveni i nedostaci te valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: