Turska postaje meka za investitore

Investitori su obeležili Tursku kao najisplativiju evropsku destinaciju. Ali, taj nebrušeni dijamant još uvek je u senci rastućih tržišta Azije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

12:20

Default images

Evropa grca u dugovima. Na financijskim tržištima vlada oprez.

Ekonomskog rasta gotovo nema, a pojedine velike ekonomije, poput Velike Britanije, Italije ili Španije, nalaze se u recesiji. Stoga se investitori okreću jednom novom tržištu - malo istočnije.

"Treba računati na Tursku. Stavio bih tu zemlju na listu država u kojima ćemo videti ekspanziju kreditnih zaduživanja. Kamatne stope padaju, a to je posledica blaže monetarne politike. Tako da možemo očekivati veći ekonomski rast u Turskoj", kaže Jerome Booth, fond menadžer.

No, ne dele svi isto mišljenje. Ove godine u drugom kvartalu ekonomski rast iznosio je samo 2,9 posto. To je opet među najboljim rezultatima u Europi.

No, građevinski sektor te države trpi velike gubitke, budući da potražnja pada širom zemlje. Svetla tačka je izvoz tekstilne robe, no to nije dovoljno za neki ozbiljniji korak napred.

"Rekao bih da rast u Evropi zavisi od performansi eurozone i od rizika s kojima je suočena. Tako da je to tržište koje je najmanje uverljivo i za čiji razvoj smo najviše skeptični", kazao je Arnab Das iz Roubini Global Economicsa.

Ipak, za mnoge investitore zemlje BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) su još uvijek najsigurnije mesto za ulaganje.

Čak i one najopreznije prognoze stavljaju ekonomski rast Kine na sedam posto i Indije na šest posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: