Ekonomiji nedostaje poverenje

Kada bi poverenje moglo da se destiluje i flašira, zakonodavcima bi u ovom trenutku bilo vredno kao najskuplji parfem ili najkvalitetnije staro vino.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.09.2012.

11:24

Default images

Na njihovu žalost, centralni bankari mogu da kreiraju neograničenu likvidnost, ali ne i neograničeno poverenje, kao što će, po svoj prilici, ove nedelje pokazati podaci iz Evrope i SAD, javlja Rojters.

Američka Uprava federalnih rezervi (Fed) i Evropska centralna banka (ECB) su u poslednje vreme učinile sve što su tržišta realno mogla od njih da očekuju.

Fed je obećao da će nastaviti da štampa novac dok nezaposlenost ne bude smanjena, a ECB je navela da će kupovati obveznice zemalja kao što su Španija i Italija.

Tim naporima se prošle nedelje pridružila čak i Banka Japana, skromno proširivši svoj program kupovine sredstava.

Od vodećih centralnih banaka u svetu, jedino još Narodna banka Kine ne preduzima značajnije poteze.

Postavlja se pitanje kada će u globalnoj ekonomiji, koju već šestu godinu zaredom potresaju akutni finansijski problemi, ovaj monetarni aktivizam rezultirati rastom tražnje, proizvodnje i zaposlenosti, piše Rojters.

"Ono što su centralne banke uradile je od pomoći, a pozitivna reakcija na finansijskim tržištima će verovatno blago podići nivo poverenja na kratak rok", rekao je glavni ekonomista holandske banke ING Mark Klife. "Međutim, sada je sve na političarima, a oni su nas bezbroj puta razočarali, ne samo u Evropi, već i u SAD, što predstavlja veliki izazov za bilo kakvu pozitivnu priču sledeće godine", dodao je on.

Francuska i Španija će ove nedelje najaviti štedljive budžete za 2013, nakon mera štednje koje su pokrenule brojne zemlje evrozone. Španija, koja je nedavno podigla porez na dodatu vrednost, mogla bi da zamrzne rast penzija, kao deo dogovora o finansijskoj podršci, koju prima od partnera iz monetarne unije.

"Recesioni pritisci već su duboko ukorenjeni kao rezultat finansijskih stresova, čak i pre nego što je planirana budžetska štednja u regionu mogla da bude sprovedena. Štednja u vreme usporavanja globalne tražnje mogla bi da se pokaže smrtonosnom po mere fiskalne stabilizacije u evrozoni", ocenjuje direktorka londonske konsultantske kuće "G+ ekonomiks" Lena Komileva.

Uzmite kao primer Italiju, koja je prošle nedelje saopštila da sada očekuje da će njena ekonomija potonuti za 2,4 odsto ove godine, dvostruko više u odnosu na prethodnu prognozu.

Rim je takođe odbacio nade da će u 2013. uspeti da ostvari privredni rast, što je za posledicu imalo oštar rast prognoze budžetskog deficita, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: