Ruski milioneri ne veruju u Rusiju

Ruski biznismeni su toliko nezadovoljni poslovnom klimom u Rusiji, da ne žele da razvijaju biznis u zemlji i ne nameravaju da ga predaju svojoj deci u nasleđe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

10:08

Default images

Oni žele da već zarađeni novac pre ulažu u nepokretnosti u inostranstvu, pokazali su podaci istraživanja švajcarske banke UBS i kompanije "Kampden velt".

Istraživanjem je obuhvaćen ne samo uzak sloj oligarha koji, kako se u svetu smatra, eksploatišu bogatstvo svoje zemlje zahvaljujući tesnim vezama s vlašću, već i nova klasa preduzetnika, umnogome slična poslovnoj eliti Zapada, koja bogatstvo ostavruje svojim radom.

Većina ispitanika (95 odsto), čiji godišnji promet od biznisa dostiže od 50 miliona do milijardu dolara, nije zadovoljna poslovnom klimom u Rusiji jer, prema njihovoj oceni, ne podstiče preduzetništvo.

Približno 46 odsto biznismena je izjavilo da ne žele da dalje razvijaju poslove u Rusiji, 45 odsto planira razvoj biznisa u Evropi, a 25 odsto u zemljama Zajednice Nezavisnih Država.

Ruske biznismene brine nizak nivo korporativnog upravljanja u zemlji, a pri tom sami tvrde da se ne pridržavaju pravila upravljanja.
Oni takođe ne veruju u poboljšanje korporativnog upravljanja u Rusiji.

Glavna pretnja sa kojom se suočava njihov biznis je, kako je uvereno 55 odsto ispitanika, korupcija. Milioneri ne veruju u sposobnost vlasti da promeni poslovnu klimu jer je samo 14 odsto njih odgovorilo potvrdno na pitanje da li su nedavne reforme otvorile nove mogućnosti za poslovanje.

Polovina ispitanika je kao problem navela "neuravnoteženost tokova novca" u ekonomiji, a 30 osto se požalilo na nedostupnost kredita.

Ruski preduzetnici prednost daju pozajmljivanju od inostranih banaka. U poslednjih 12 meseci je 47 osto anketiranih uzelo kredite od stranih banaka, a samo 13 odsto od ruskih, dok je 2009. od domaćih banaka uzelo zajmove 92 odsto ispitanika.

Partnerski odnosi u Rusiji se, kao i pre 20 godina, grade među prijateljima i porodicama u biznisu, kako ističu, nije mesto.

"Ne želimo da naša deca rade tako mnogo kao mi. Želimo da oni vode lakši i prijatniji život na bezopasnom mestu. Zbog toga većina nas mašta da proda biznis", ističu ruski biznismeni.

Ostavljanje biznisa deci sada ne želi 95 odsto ispitanika, mada je 65 odsto njih izjavilo da će za desetak godina ili duže ponovo razmisliti o tome.

Problem nije samo u tome, što roditelji ne žele da podele vlast s decom ili što im je žao dece, već milioneri nisu uvereni da njihovi potomci imaju dovoljne navike da bi mogli da rukovode kompanijama.

"Oni imaju sve i ne shvataju koliko šta vredi", kažu oni.

Ruski milijarderi prednost daju ulaganju viška novca u akcije - i u Rusiji i u inostranstvu, pri čemu 42 odsto ispitanika najviše voli zlato.
Najpopularniji vid ulaganja novca sada su nekretnine i to u inostranstvu , čemu prednost daje 79 odsto anketiranih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: