EBRD prima Kosovo u članstvo?

Kosovo je obezbedilo dovoljan broj glasova za učlanjenje u Evropsku banku za obnovu i razvoj, tvrdi agencija Telegrafi pozivajući se na izvore iz Vlade Kosova.

Izvor: Tanjug

Subota, 22.09.2012.

15:32

Default images

Prema istom izvoru, ostalo je da se prijem Kosova stavi na dnevni red neke od narednih sednica najviših organa banke i tako ozvaniči njeno članstvo.

Kako navodi agencija, u Prištini se ova najava pozitivno ocenjuje, posle učlanjenja Kosova u Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond. Pitanje članstva Kosova u EBRD već godinama se "provlači" kao tema na sastancima predstavnika Prištine sa zvaničnicima EU, ali Kosovo još nije uspelo to da obezbedi.

EBRD sa sedištem u Londonu osnovana je 1991. godine s ciljem da pomogne državama centralne i istočne Evrope u njihovoj transformaciji u tržišne ekonomije.

Tu banku osnovalo je 40 zemalja, Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) potpisivanjem Sporazuma o uspostavljanju EBRD-a.
EBRD odobrava kredite vladama pojedinih zemalja, lokalnim vlastima i privatnim firmama, direktno ili posredstvom domaćih finansijskih organizacija (poslovnih banaka).

Banka, takođe, osigurava strane investicije, daje garancije i pruža savete pri ulaganju kapitala. Banka danas ima 62 države članice, a njeni organi su Bord guvernera, Bord direktora i predsednik, uz jednog ili više potpredsednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: