Država dala Prvi maj Slovencima?

Milan Knežević: „Kad kupac plati 2,1 milion evra za tri hale, a država mu da 6.750.000, jasno je o čemu se radi”, piše Politika.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

12:21

Default images

Milan Knežević, vlasnik modne kuće ,,Modus” i potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, u svom pismu Politici tvrdi da je, zapravo, u ovom slučaju – „Srbija kupila ’Prvi maj’, da bi ga potom poklonila ’Muri’”.

Naime, u vreme potpisivanja kupoprodajnog ugovora u tri prodate hale ,,Prvog maja” radilo je 1.350, od ukupno 1.500 zaposlenih u ovoj kompaniji. Mojca Lukančič, suvlasnica „AHA Mura”, izjavila je da će do kraja ove godine biti zaposleno 1.100 tekstilaca i da će posao biti ponuđen prvo već zaposlenim proizvodnim radnicima.

Knežević primećuje da će ,Mura, u stvari, za svakog novozaposlenog, koji je inače u radnom odnosu, od naše države dobiti po 5.000 evra.

"Radnici će, kao statisti, odglumiti da su otpušteni, kako bi ’Mura’ mogla ponovo da ih zaposli”, kaže Knežević. Tako će Mura dobiti ukupno 6.750.000 evra, izvodi dalje računicu Knežević. Kad kupac plati 2,1 milion evra za tri hale, ostaje mu 4.650.000 evra, što znači da je država kupila Prvi maj i poklonila ga Muri.

"Da zlo bude veće, ovu kupoprodajnu farsu je platila polumrtva tekstilna industrija Srbije. Svojim parama iz državnog budžeta finansirala je konkurenciju”, zaključuje Knežević.

On napominje i da je Prvi maj najveći i ugledni evropski proizvođač poluteške i teške konfekcije, sa trajno obezbeđenim poslom.

"Da mu sektor trgovine, trikotaža i režija nisu zagorčavale poslovanje, bio bi najbolja fabrika u Srbiji. Sve što nije dobro u Prvom maju država će rešavati o našem trošku parama iz budžeta, a Muri samo podsticaji i profitni deo firme. Strašno i ponižavajuće”, rekao je Knežević za Politiku. U komentaru Ministarstva finansija i privrede na takve ocene Milana Kneževića ističe se da je na javnom nadmetanju za kupovinu prodajne celine Pogon konfekcija u septembru ove godine AHA Mura bila jedini ponuđač. Kupila ga je za 2,1 milion evra. Uz obavezu da zaposli 1.328 radnika, pri čemu prednost u zapošljavanju imaju radnici koji su u momentu potpisivanja kupoprodajnog ugovora bili zaposleni u toj prodajnoj celini. Na ovaj konkurs mogli su da se jave svi zainteresovani investitori pod istim uslovima, napominju iz Ministarstva i dodaju da AHA Mura u Pirotu planira ukupno ulaganje od 11 miliona evra – za kupovinu dela nepokretne imovine Prvog maja, ulaganje u rekonstrukciju objekata, instalacija i nabavku nove proizvodne opreme.

U skladu sa odlukom o dodeli sredstava za podsticaj direktnih investicija, za navedeni projekat je odobreno 6.640.000 evra (5.000 evra po svakom radnom mestu na neodređeno vreme), "za šta su pod istim uslovima, takođe mogli da konkurišu svi zainteresovani investitori”.

Knežević, ističu u Ministarstvu, previđa da će investicioni projekat završiti do kraja 2014, dok se dostizanje pune zaposlenosti očekuje u 2012. godini. Isto tako, prema uslovima iz konkursa, AHA Mura, koja danas proizvodi za svetski poznate partnere kao što su Hugo Bo”, Eskada, Sterslon, Glosab, obavezna je da za ukupan iznos podsticaja dostavi prvoklasnu bankarsku garanciju, čime su obezbeđeni podsticaji koji su im dodeljeni.

Budući da je AHA Mura d.o.o. kupila samo deo imovine, Prvi maj – Pirot i dalje postoji kao pravno lice i može da završi sve trajno obezbeđene poslove.

U Ministarstvu finansija i privrede zaključuju: "Iz navedenog je jasno da je tekst na koji ste nam tražili odgovor i komentar veoma tendenciozan i u značajnoj meri netačan”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: