Koka - Kola nam donosi milione

Koka - Kola sistem u Srbiji godišnje u budžet uplati tri miliona evra poreza i povezan je sa 107 miliona evra koje država prihoduje od poreza.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

14:15

Default images

Kada se tome dodaju profit dobavljača i trgovaca koji sarađuju sa ovom kompanijom, kao i porezi i zarade koji oni isplate, ukupna dodata vrednost Koka - Kola sistem ekonomiji Srbije dostiže 345 miliona evra ili 1, 18 odsto bruto domaćeh proizvoda, pokazuju rezultati studije "Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji”

To znači da svaki evro koji stvori Koka Kola sistem u Srbiji, donosi 13 evra dodate vrednosti u vidu plata radnika, profita kompanija i poreza koji država dobije od Koka Kola sistema i firmi koje s njim sarađuju.

Takođe, Koka - Kola sistem u zemlji zapošljava 1.300 radnika i godišnje svojim zaposlenima isplati 22 miliona evra neto zarada, dok je još 18.500 radnika angažovano u kompanijama koje sarađuju sa Koka - Kolom što pokazuje da ovaj sistem na svakog zaposlenog obezbeđuje još 13 radnih mesta u Srbiji ili 0,62 odsto ukupne radne snage.

“Ova godina je izuzetno bitna za nas jer proslavljamo neverovatan momenat - 45 godina prisustva Coca - Cole u Srbiji. Istovremeno, prošlo je 15 godina otkako je Coca - Cola Hellenic kupila lokalni pogon za flaširanje napitaka, što obeležava fantastično putovanje koje smo prošli", rekao je Ramon Vajdinger, generalni direktor kompanije Coca Cola Hellenic Srbija. Ukoliko bi se lokalno poslovanje Koka Kola sistema zamenilo uvozom, srpska ekonomija bi pretrpela gubitak od 51 milion evra (0,17 odsto BDP-a) u pogledu dodate vrednosti i skoro 2.700 radnih mesta ili 0,09 odsto ukupne radne snage, navodi Studija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: