Bačević negira opasnost od nikla

Ministar rudarstva Milan Bačević demantovao je glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je navodno opasna po zdravlje ljudi.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

12:53

Default images

Bačević je rekao da se u našoj zemlji tek obavljaju geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla.

On je istakao da i ukoliko bi došlo do eksploatacije nikla u Srbiji to bi bile čiste tehnologije, u skladu sa svim važećim ekološkim i drugim zakonima.

"Tehnologija koja je predviđena za korišćenje na teritoriji Srbije prema informacijama kojima ja raspolažem u ovom trenutku je potpuno čista tehnologija i apsolutno se razlikuje od tehnologije koja se koristi u Norlisku (Rusija) i čiju ste fotografiju pustili u javnost", kazao je Bačević.

Ministar je naveo da je u takvim slučajevima moguće i primeniti Zakon o krivičnom postupku član 343 za uzbinjivanje građana, za širenje glasina, lažnih vesti i lažnih informacija.

Kako je Bačević rekao, nasrtaj posredstvom medija, pojedinaca i lobija, o mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi zbog eksploatacije rude nikla, je ustvari napad na Vladu Srbije.

Prema njegovim rečima, tri lokacije u Srbiji, Topola - Aranđelovac, Vrnjačka Banja -Trstenik i Mokra Gora su potencijalna mesta za istraživanje rude nikla.

Ministar je podsetio da sadašnje Ministarstvo rudarstva nije izdalo ni jednu dozvolu za istraživanje, već su to učinile prethodne vlade, ali je napomenuo da to ne znači da neće dati svim kompanijama mogućnost istraživanja ukoliko bude prostora za to, jer je to u potpunosti u skladu sa važećim zakonom. Bačević je naglasio da se procenjuje da milijarde evra leže u utrobi zemlje na području Srbije i da je potpuno normalno da privredni resursi budu iskorišćeni, u cilju podizanja privredne aktivnosti i zapošljavanja ljudi.

Bačević je podsetio da rudu nikla eksploatiše Japan, zatim Turska, Rusija, Kanada, SAD, a nikl se proizvodi svuda gde je to moguće, jer metrička tona tog metala košta 25 hiljada dolara.

Kako navodi Bačević, još nisu tačno utvrdjene rezerve rude nikla u Srbiji, ali da postoje indicije da su vrlo respektabilne i da ima smisla krenuti u eksploataciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: