Klanje stoke uzrokovaće visoke cene

Klanje miliona grla stoke širom sveta će, kako se predviđa, podići cene hrane na najviše ikad zabeležene vrednosti, predviđaju stručnjaci banke "Rabobank".

Izvor: Tanjug

Petak, 21.09.2012.

10:41

Default images

Razlog je to što farmeri nisu u stanju da kupuju stočnu hranu, koja je poskupela zbog najveće suše u američkoj istoriji, piše britanski Gardijan.

Rabobank predviđa da će masovna likvidacija svinja i goveda imati za posledicu povećanje cena hrane u svetu do narednog leta za 14 odsto.

Stručnjaci "Rabobanka" ističu da je klanje miliona svinja već dovelo do povećanja cena svinjetine za isporuke u narednoj godini za 31 odsto, a predvidja se i porast cena drugih vrsta mesa, s obzirom na to da se za prvu polovinu 2013. predvidja veliko klanje stoke u SAD.

Američki stočni fond je, inače, već sada na najnižem nivou od 1973. godine.

Budući da meso i mlečni proizvodi čine 52 odsto troškova prosečne korpe hrane, "Rabobank" predviđa da će indeks cena hrane Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) narednog leta dostići rekordna 243 poena.

Ukoliko se ova prognoza ostvari, svetske cene hrane bi sredinom 2013. bile za 175 odsto više nego što su bile 2000. godine.

Analitičar sektora sirovina u "Rabobank", Nikolas Higins, ističe da ne očekuje da rast cena dovede do pobuna u zemljama u razvoju, kakve su beležene 2007. i 2008, zato što se meso najviše konzumira na zapadu, a ovog puta neće biti znatnog manjka pšenice i pirinča kao pre četiri i pet godina.

Higins ističe da je najveća pretnja globalnoj stabilnosti mogućnost da države počnu da gomilaju zalihe, za šta već ima nekih nagoveštaja.

Indonezija već najavljuje da će povećati zalihe kukuruza, Južna Koreja razmatra novi režim otkupa domaćeg žita, a Iran kupuje nesrazmerno mnogo pšenice, više nego ikad pre, navodi Higins.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: