Trgovcima mrska roba iz rezervi

Ulje, a delimično i šećer iz Robnih rezervi sporo stižu u prodaju, jer se trgovine i ne „tuku“ da ih preuzmu iz fabričkih pogona, pišu "Novosti".

Izvor: Novosti

Petak, 21.09.2012.

09:38

Default images

Osim manjih trgovinskih kuća, prvih dana preuzimanja jeftinijeg ulja nisu naročito bili ažurni veliki prodajni lanci. Logično, jer im se više isplati da prodaju skuplju robu i zarade više, pogotovo što je na tim artiklima limitirana marža na deset odsto.

Kako je „Novostima“ potvrđeno u više uljara i šećerana, iako je trebalo da trgovci pošalju svoja vozila u fabrike sa nalozima, nisu to činili, tako da su izdvojeni ulje i šećer ostali da čekaju na lageru. Tih namirnica i dalje nema u supermarketima. U uslovima sada već ozbiljne krize i nestašice osnovnih artikala postavlja se pitanje da li država treba da obezbedi neki sigurniji kanal snabdevanja tržišta, koji bi bio u obavezi da isporučuje robu koja je deficitarna. A, kada svi zataje kao sada, da li bi trebalo da se omogući uvoz te robe na duže, pa da se tek tada preispitaju i prometnici i dobavljači i da se ne igraju strpljenjem potrošača.

Trgovci kažu da sve preuzete količine odmah puste u prodaju, ali da su te isporuke nedovoljne za njihovu maloprodaju.

"Preuzeli smo izvesne količine ulja iz rezervi i odmah ih plasirali u petnaestak objekata, a nove isporuke očekuju se već u subotu, za dane vikenda", tvrde u vodećim trgovinskim lancima.

"Problem je što su količine iz rezervi suviše male i ograničene za lance od nekoliko stotina prodajnih objekata. Ulje prodajemo po utvrđenoj ceni od 142 dinara. U petak u toku dana očekuje se i isporuka 25 tona šećera iz rezervi"

Uz ulje i šećer iz rezervi, uporedo se u pojedinim trgovinama prodaje i zejtin i šećer po, kako kažu, prodavci redovnim, višim cenama. Najčešće cene „dijamanta“, „vitala“, „sunca“ ili „iskona“ su od 165 do 190 dinara za litar, a cena šećera u nekim marketima dostiže i do 120 dinara.

U većini STR-a nije bilo nestašica, jer su primenili za četvrtinu skuplje cenovnike za šećer i ulje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: