Dojava o kursu donosi bogastvo

Informacija je roba kojom se, nije nikakva tajna, u poslovnom svetu često trguje. Mnogi tako zarađuju, a država gubi.

Izvor: Novosti

Četvrtak, 20.09.2012.

23:25

Default images

Ukoliko je data na vreme, informacija može da donese dosta para, kako onom ko je daje, tako i onome ko od nje ima praktičnu korist, odnosno veći profit.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je, sudeći po aktuelnim izjavama, spremna da o ovoj pojavi javno govori, pa čak i da istraži ko je, zapravo, zaradio na prodaji deviznih rezervi u našoj zemlji.

Međutim, prema proceni mnogih, teško da bilo šta može da uradi. Kako pišu Novosti, glavni izvor informacija o kretanju kursa su dileri u bankama. Oni klijentima dostavljaju informacije o dešavanjima na deviznom tržištu tokom dana i tako im omogućavaju da imaju vrlo mali rizik za gubitak, a, obično, i izrazito veliki dobitak. Osim dnevnog kretanja kursa, dobro obučeni dileri znaju u kom pravcu će se kretati devizni kurs tokom nedelje, a nekada i celog meseca. Nepisano je i pravilo da krajem meseca evro uvek skače, kad na naplatu dospevaju, između ostalog, i krediti vezani za stranu valutu na čemu zarađuju banke, ali i njihovi klijenti - biznismeni.

I menjači znaju kako će se kretati evro tokom celog dana. Tako neki već posle deset sati ujutru, kad im dileri pošalju informaciju menjaju prodajni i kupovni kurs.

Da je opšte poznato u kom pravcu će se kretati naša valuta, potvrđuje i sajt na kome građani i firme za određenu svotu novca mogu da dobiju informaciju o visini deviznog kursa, pre objave zvanične vrednosti NBS.

Do sada se time niko nije ozbiljnije bavio, jer kako kažu analitičari, dileri rade za svoje klijente i nije protivzakonito da im ukazuju u kom pravcu će se kretati evro.

Takođe, ima mnogo špekulanata koji su spremni zbog zarade da rizikuju i da ulažu mnogo. Ali, ako devizni kurs previše jača i NBS mora da interveniše iz deviznih rezervi, onda je pitanje ko omogućava da se državni novac preliva u džepove špekulanata.

"Kurs se u Srbiji ne formira na osnovu ponude i potražnje. Formira ga dogovor na međubankarskom deviznom tržištu. Kad su veliki skokovi evra, devize se povlače, što izaziva veću tražnju i dinar slabi. Kada bi imali veći priliv evra, onda bi tržište drugačije funkcionisalo i bilo bi manje prostora za špekulacije", kažu ekonomisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: