Mleko ide na 100 dinara?

Da bi proizvodnja mleka u Srbiji opstala neophodni su drastični skokovi cena, nezvanična računica pokazuje da bi mleko trebalo da poskupi više od 50 odsto.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

22:43

Default images

Tako bi i pored velike pomoći države, litar dnevnog belog napitka „pregazio“ i sto dinara.

Ni ovako veliki rast ne bi, tvrde mlekari, mogao da podmiri potrebe našeg tržišta. Posle nestašice ulja i šećera preti nam, naime, i nestašica mleka.

"U narednom periodu moguće su nestašice mleka, jer domaća proizvodnja neće moći da zadovolji potrebe", kaže Slobodan Petrović, direktor „Denjub fud grupe“, u čijem sastavu posluje „Imlek“.

Manjak mleka posledica je suš i smanjene proizvodnje. To možemo da prevaziđemo tako što ćemo iz naših kompanija, koje posluju u zemljama iz bliskog okruženja, da uvozimo mleko i obezbedimo za domaće tržište.

Prema njegovim rečima, povećanje proizvodnje mleka u Srbiji može se očekivati tek od juna 2013, ali samo pod uslovom da godina bude dobra.

Proizvođači mleka tvrde da bi sa ovako paprenim cenama stočne hrane, otkupna cena mleka trebalo da bude barem 56 dinara da bi proizvodnja opstala.

"Trenutno dobijamo 35 dinara za litar, ali isključivo za ekstra klasu mleka", kaže Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka.

"Gotovo 60 odsto stočara dobija po litru 27 dinara. Znamo da mlekare ne bi mogle da podnesu toliku razliku između trenutne i neophodne cene mleka, jer bi se sve to prelilo na potrošače. Zato smo od Ministarstva poljoprivrede zatražili da nam se obezbedi hrana, jer je nema. Bez nje, farme će se jednostavno gasiti".

Prema njenim rečima, od nadležnih je zatraženo da omogući proizvođačima da kupuju koncentrovani deo hrane po cenama od marta ove godine, a da razliku nadomesti država.

Drugi zahtev je da se Uredbom reguliše odluka o neplaćanju zakupa državne zemlje, koja je prepuštena na milost lokalne samouprave.

"Država subvencioniše kamate, ali banke daju glavnicu. I zamolićemo državu da podmiri sve obaveze prema proizvođačima. Uz ovakvu pomoć države, proizvodnja bi opstala sa otkupnom cenom od nešto više od 40 dinara".

Imlek povećao otkupnu cenu mleka za tri dinara po litru

Imlek je povećao otkupnu cenu sirovog mleka za tri dinara po litru, sa 36 na 39 dinara, saopšteno je iz te kompanije.

"Imajući u vidu sušu i smanjenje primarne proizvodnje mleka, Imlek je ovim potezom nastavio sa politikom podsticanja proizvodnje sirovog mleka kao ozbiljne sirovinske osnove", istakli su u toj kompaniji.

Svetlana Glumac, direktorka korporativnih poslova Dunav hrana grupe u okviru koje posluje Imlek, istakla je da ta industrija mleka želi da pomogne farmerima koji se susreću sa sve većim posledicama suše, kao i povećanjem troškova primarne proizvodnje.

Imlek želi i da pospeši dobijanje kvalitetnog, prvoklasnog mleka evropskog standarda, dodala je Glumac.

"Strateški cilj Imleka je da nastavi da bude lojalana farmerima. Neophodno je oživljavanje i zaštita domaće proizvodnje, ali i realan kurs dinara, što sada nije slučaj“, zaključila je Glumac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: