Rahoj odbacio zahtev Katalonije

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je zahtev Katalonije za fiskalnom nezavisnošću.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

16:50

Default images

Artur Mas, lider Katalonije koja čini petinu španske privrede, doputovao je u Madrid, sa ciljem da počne pregovore o fiskalnoj nezavisnosti Katalonije.

Španski premijer Marijano Rahoj, međutim, nije prihvatio katalonski predlog za 'fiskalni pakt', rekao je Mas.

"Vladin odgovor je bio direktan", rekao je on i dodao da mu je rečeno da "nema prostora za pregovore o katalonskom fiskalnom paktu".

Rahoj je bio srdačan, ali razgovori nisu išli u smeru kom se Mas nadao.

Mas je doputovao u Madrid podstaknut prošlonedeljnim masovnim protestima u Barseloni, gde su demonstranti pozivali na veću ekonomsku nezavinost te pokrajine.

Katalonija smatra da daleko više daje centralnoj vladi nego što dobija zauzvrat.

Prošlog meseca, ta pokrajina je od centralne vlade zatražila pomoć od pet milijardi evra kako bi otplatila 40 milijardi evra duga, što je jednako petini njenog ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Katalonski lider je istakao da nema nameru da odustane od tog zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: