"Vreme je da Srbija opet ima rast"

Srbija bi trebalo da uradi tri stvari da bi povećala rast kaže za RTS glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Indermit Gil.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

14:22

Default images

Prema njegovim rečima, Srbija mora da se integriše sa inostranstvom i uradi mnogo više na polju izvoza, da modernizuje svoja državna preduzeća i poboljša poslovnu klimu.

Prvi ekonomista Svetske banke za Evropu i Aziju Indermit Gil izjavio je da srpska vlada neefikasno troši novac "na mnogo stvari", ali je ocenio da se Srbija kreće u dobrom pravcu, mada presporo kada je reč o ekonomskom rastu.

Govoreći o tome da li je za opciju rasta ili štednje, Gil kaže da je vreme da ponovo imamo privredni rast.

"Naša politika je da pomognemo Srbiji da ponovo zabeleži rast", rekao je Gil gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da uradi tri stvari. Prvo, da se integriše sa inostranstvom. Zemlje poput Slovenije i Slovačke izvoze veliku količinu svog BDP-a dvostruko više od Srbije. I Srbija može da uradi mnogo više na polju izvoza, kaže Gil.

"Kao drugo, Srbija bi trebalo da modernizuje svoja državna preduzeća i to bi podstaklo rast, a kao treće, Srbija bi morala i da poboljša poslovnu klimu, što bi, takođe, podstaklo rast", objašnjava Gil.

Jednom kada imate rast imaćete novac koji se može upotrebiti za potrošnju na stvari na koje država želi da troši novac, kaže Gil.

Prema njegovim rečima, modernizacija preduzeća predstavlja prioritet za novu vladu. Neka preduzeća treba samo privatizovati, a druga reformisati, što bi značilo znatno veći rast.

"Srbija je dosta nisko kotirana kada je reč o poslovnoj klimi. Prema našim listama, Srbija je tek na 92. mestu, što nije dobra pozicija", kaže Gil. Postoje konkretne mere koje Srbija može da preduzme kako bi poboljšala klimu za poslovanje privatnih firmi.

"Vlada može da olakša preduzećima da plaćaju poreze da dobijaju građevinske dozvole. Ali te mere Srbija ne radi kako treba, što utiče na rast", kaže Gil.

Vlada je pred veoma teškom situacijom, ima slabosti, kako unutra tako i u inostranstvu, kada je reč o ekonomiji, ali treba da se koncentriše na probleme kod kuće, kaže ekonomista Svetske banke.

Ističe da postoje tri velika deficita koje država treba da reši. Prvi deficit je fiskalni u smislu javne potrošnje koja je veća od javnih prihoda, drugi deficit je spoljni deficit, što znači da Srbija troši više u inostranstvu nego što izvoze, a treći je deficit rasta.

"Mislim da je deo problema u tome što Srbija nije zabeležila dovoljno brz napredak u proteklim godinama, ali se pomera u dobrom pravcu. Ipak, to je presporo i morate da ubrzate", rekao je Gil.

On je dodao da u Srbiji treba da se oslobodi privatni sektor i napomenuo da je Srbija u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Kada Srbija bude dobro radila trebalo bi da izvozi 15 odsto BDP-a.

Na pitanje kada će građani u Srbiji osetiti poboljšanje, Gil je odgovorio da to zavisi od mera koje će vlada preduzeti i dodao da on lično nije ni za, ali ni protiv štednje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: