Ruski kredit stiže na jesen

Dokumenti o davanju ruskog kredita Srbiji od 700 miliona dolara biće potpisani do kraja jeseni, izjavio je zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

11:29

Default images

„Postoji dogovor iz 2009. godine i tamo se govori o milijardu dolara. Mi smo deo već dali – to je finansijski kredit (u visini od 200 miliona dolara), a o vezanom kreditu uz učešće Ruskih železnica pregovori su završeni i potpisivanje bi trebalo da se održi tokom jeseni“, rekao je Storčak.

Storčak je objasnio da uz pomoć kreditnih sredstava Ruska železnica planira da reši zadatke izgradnje magistralnih pravaca u Srbiji. Zamenik ministra nije ništa rekao o preostalom delu kredita od 100 miliona dolara, preneli su ruski mediji.
Ministarstvo finansija Rusije u avgustu je saopštilo da se sa srpskom stranom vode pregovori o drugoj tranši kredita od 800 miliona dolara. Srbija se još 2008. obratila Rusiji s molbom za kredit, a sporazum o davanju kredita koji bi trebalo da bude otplaćen od marta 2012. do 2021. godine potpisan je u aprilu 2010.godine.
Prva tranša od 200 miliona dolara izdvojena je 2010. za pokrivanje budžetskog deficita Srbije, a preostalih 800 miliona dolara Rusija je nameravala da usmeri na infrastrukturne projekte u Srbiji, pod uslovom da se predoči tehničko-ekonomska argumentacija. U maju ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin je na sastanku sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem saopštio da će Rusija u najskorije vreme dati Srbiji drugu tranšu kredita.
Početkom septembra održan je sastanak kopredsednika komiteta za medjuvladinu trogovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju i potpisan protokol u kojem se ističe da se srpska strana obratila ruskoj strani s molbom za dodeljivanje kredita za podršku budžetu Srbije u visini od milijardu dolara.
Kako je tada tokom posete Moskvi rekao ministar rudarstva Milan Bačević, principijelna saglasnost o kreditu je postignuta, a o svim detaljima će se razgovarati u okviru srpsko-ruske radne grupe za kreditno-finansijsku i investicionu saradnju.
Što se tiče kredita za obnovu železnice, realizacijom tih projekata u Srbiji baviće se „ćerka“ Ruskih železnica „Zarubežstrojtehnologija“. Generalni direktor te komapnije Jurij Nikolson rekao je ranije za agenciju Prajm da se u Srbiji planira izgradnja nove pruge dužine 68 kilometara na relaciji Valjevo-Loznica, izgradnja i elektrifikacija drugog koloseka pruge dužine 16 kilometara na liniji Beograd – Pančevo, rekosntrukcija srpskog dela pruge Beograd-Bar u dužini od 200 kilometar,a rekonstrukcija šest deonica transportnog koridora 10 dužine 111 kilometara i isporuka dizel vozova.
Visina učešća srpske strane je 120 miliona dolara pa će, kako je naveo Nikolson, ukupna vrednost realizacije pomenutih projekata iznositi 920 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: