Grčka prodaje diplomatske objekte

Grčka planira da proda diplomatske objekte - od Londona do Beograda, u okviru napora vlade da sprovede plan o koji joj je neophodan da bi dobila dalju pomoć.

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2012.

14:05

Default images

Spisak imovine za prodaju ranije je bio ograničen na nekretnine u zemlji, a sada uključuje i rezidenciju grčkog konzula u Londonu, zgrade ambasade u Briselu i Beogradu, navode dobro obavešteni izvori.

U planu za prodaju i iznajmljivanje je i kraljevska palata u Atini, napominje američka agencija.

Grčka je obećala da će do 2020. godine prikupiti 50 milijardi evra od prodaje državne imovine, od koje polovinu čine nekretnine, kako bi ispunila uslove za 240 milijardi evra strane pomoći koju je dobijala tokom protekle dve godine.

Međunarodni inspektori trenutno proveravaju da li je zemlja ispunila uslove da dobije poslednju tranšu te pomoći, a Helenski fond za privatizaciju je najavio da planira da ubrza prodaju imovine.

U planu je prodaja viktorijanske kuće od 947 kvadrata u prestižnoj zoni Holand parka u Londonu gde su, prema podacima agencija, cene skupih nekretnina porasle za 9,9 odsto ove godine i 49,9 odsto u odnosu na mart 2009.

Cene iznajmljivanja sličnih kuća kreću se oko 41,000 dolara nedeljno, a jedna od njih je nedavno prodata za 12 miliona funti, navedeno je na sajtu agencije Marš&Parsons.

Pored zgrade od 2,850 kvadratnih metra u Briselu i ambasade od 2,376 kvadratnih metara u srcu Beograda u planu je prodaja zgrade od 1,215 kvadratnih metara u Ljubljani i 8,000 kvadratnih metara zemlje u Nikozijii.

Zbog štednje prodaja i preduzeća za igre na sreću

Ministarstvo finansija Grčke je danas saopštilo da je ukinulo poreske povlastice državnog monopolističkog preduzeća za igre na sreću OPAP koje bi uskoro trebalo da bude prodato.

"U skladu sa direktivama Evropske komisije o usklađivanju oporezivanja igara, porez na dobitke će biti 10 odsto, bez obzira na iznos", saopštilo je Ministarstvo.

Igrači su do sada plaćali porez od 10 odsto samo na dobitke od igara na sreću veće od 100 evra. Država uz to uvodi porez na prihod OPAP koji se do sada distribuirao raznim socijalnim korisnicima.

Ova ministarska odluka je rezultat pregovora Grčke i Evropske komisije o ukidanju monopola koje inostrana konkurencija u sektoru igara na sreću smatra nepravednim.

Agencija za privatizaciju je danas odobrila prodaju 29 odsto državnog vlasništva u OPAP na konkursu koji će uskoro biti objavljen.

Država je vlasnik 35 odsto akcija OPAP. To preduzeće je u prvoj polovini 2012. imalo neto-profit od 126,1 miliona evra, 18 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

"Ministarska odluka razjašnjava poreski status preduzeća i uklanja privilegije pred privatizaciju", rekao je za AFP izvor koji kaže da će prodaja biti obavljena za pet meseci.

OPAP je među desetinama državnih preduzeća čiju prodaju zahtevaju EU i MMF - poverioci grčke države. Prodaja bi državnom budžetu trebalo da donese 19 milijardi evra do 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: