Još jedna loša prognoza za evrozonu

Nacionalna banka Švedske iznela je prilično lošu prognozu za evrozonu, navodeći da politički lideri tek treba da predstave uverljiva rešenja za krizu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

16:24

Default images

"Svi članovi (monetarnog odbora centralne banke) smatraju da je situacija u evrozoni još uvek neizvesna i da će kriza potrajati", navodi se u zapisniku sa prošlonedeljnog sastanka švedske centralne banke.

Guverner banke Stefan Ingves rekao je da se "može očekivati da će neizvesnost potrajati sve dok ne budu sprovedene uverljive mere".

Zamenik guvernera Lars Svenson izneo je još mračniju procenu situacije, navodeći da su "šanse da se kriza u evrozoni reši na zadovoljavajući način još uvek niske" i dodajući da ne isključuje "katastrofalan kraj".

Još jedna članica odbora, Karolina Ekolm, navela je da evrozona i dalje prolazi kroz krizu javnog duga i pati od nedostatka konkurentnosti, dok su joj banke nedovoljno kapitalizovane.

"Još uvek nema jasne poruke političkih lidera o načinu na koji planiraju da reše ove probleme", dodala je ona.

Švedska centralna banka je na sastanku prošlog četvrtka snizila osnovnu kamatnu stopu za četvrt poena na 1,25 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: