Crnogorci imali suficit u budžetu

Državni budžet Crne Gore imao je u julu suficit od 22 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija, ocenjujući da to ukazuje na oporavak javnih finansija.

Izvor: Beta

Utorak, 18.09.2012.

12:12

Default images

Prihodi budžeta su u julu iznosili 131 milion evra, što je devet odsto više nego što je bilo planirano, a 15 odsto više nego u istom mesecu 2011. U sedam meseci ove godine država je imala 605 miliona evra budžetskih prihoda, što je blizu 99 odsto od planiranog.

Budžetski rashodi su bili 12 odsto manji nego u julu 2011. godine. Turizam, po oceni Ministarstva finansija, raste "iznad očekivanja" jer su porasli i broj gostiju i broj noćenja, kao i prihod koji je od turista ostvarila trgovina.

U Crnoj Gori se, medjutim, smanjuje industrijska proizvodnja: od januara do kraja jula je opala za 6,7 odsto. Ministarstvo finansija je saopštilo da su strane investicije za sedam meseci ove godine opale za 21 odsto u poredjenju sa istim razdobljem lane i iznosile su oko 145 miliona evra.

Inflacija je sa 3,9 odsto u junu porasla na 4,4 odsto u julu, saopštilo je još Ministarstvo. Stopa nezaposlenosti je u julu iznosila 12,4 odsto, nešto manje nego
pre godinu dana, a prosečna neto plata u Crnoj Gori je bila 716 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: