Savić: Vlada mora da smanji rashode

Mi se nalazimo na ivici i potrebno je oštrim merama da se omogući finansijska održivost, kaže profesor FEFA Nebojša Savić.

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

10:14

Default images

Vlada je pokušala da obezbedi dodatne prihode kroz povećanje PDV-a ali nije dovoljno radila na smanjivanju rashodne strane, navodi Savić.

Na pitanje da li misli da mere štednje koje se nalaze u rebalansu budžeta nisu dovoljen Savić kaže da je od početka godine došlo do povećanja rashoda.

"Govorilo se da moramo da smanjimo rashode a oni su se povećali. Sada je momenat da se naprave odlučni rezovi jer je vlada na početku mandata najjača. Kasnije će biti mnogo teže to napraviti. Treba neko da odgovori zašto se povaćavaju plate u javnom sektoru, zašto je povećan broj radnika u tom sektoru. Zašto javni sektor ima prioritet u odnosu na privatni. A samo privatni sektor može da povuče čitavu ekonomiju unapred", kaže Savić.

Kada je reč o budžetu za sledeću godinu Savić kaže da mora da se uradi sve da se ne doživi kolaps.

"Moramo da resetujemo ceo sistem na pozicije, recimo iz 2011. kada smo imali koliko toliko održivu situaciju. Ili ćemo to sami da uradimo ili će nas stihija naterati da to uradimo. Visina javnog duga po nije problem sam po sebi već nizak nivo BDP-a. Moramo da povećamo proizvodnju. Da ako se zadužujemo to ulažemo u investicije", zaključuje Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: