Štiglic:Evropa tone jer imitira SAD

Američki nobelovac Džozef Štiglic kaže da evropske zemlje neće završiti dobro ako nastave da imitiraju politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 17.09.2012.

14:19

Default images

Ako evropske zemlje nastave da imitiraju politiku Sjedinjenih Američkih Država neće završiti dobro, izjavio je nobelovac Džozef Štiglic i istakao da bi bilo bolje da se okrenu politici koju vode skandinavske zemlje.

Štiglic je u svojoj knjizi "Cena nejednakosti" upozorio je na društvenu nejednakost kao jedan od najvećih problema zapadne civilizacije.

Nobelovac je u intervjuu Euronjuzu rekao da je Evropa trenutno u boljoj ekonomskoj situaciji od one u kojoj se nalaze Sjedinjene Američke Države, ali i da iz krize neće izaći ako evropski lideri budu išli stopama SAD, kako to sada čine.

"Zabrinjava me što neke zemlje u Evropi imitiraju Ameriku. Pre 30 godina Velika Britanija je, na primer, bila prosečna po nejednakosti među industrijskim zemljama. Danas je ona na drugom mestu odmah iza Sjedinjenih Država", istakao je Štiglic.

"Još postoje zemlje, kao neke skandinavske, kod kojih je ekonomija jaka, a koje žive u društvu jednakosti i jednakih mogućnosti. Ali, evropske zemlje ne slede njih već Sjedinjene Američke Države, a to me jako zabrinjava", rekao je Štiglic.

On je ocenio da mere štednje koje evropske zemlje zagovaraju samo produbljuju jaz društvene nejednakosti.

Štiglic je upozorio da potražnje već sada gotovo nema. Kada nema potražnje, ni ekonomija ne može rasti. Pritom, raste nezaposlenost, pada vrednost plata, a rezovi se sprovode i na socijali. Štiglic je istakao da evropske zemlje ne smeju izgubiti iz vida činjenicu da je slaba ekonomija uzrokovala deficit, a ne obrnuto.

"Prioritet mora biti potsticanje ekonomskog rasta. To se može postići na brojne načine, investiranjem države u infrastrukturu, tehnologiju, obrazovanje", rekao je Štiglic.

Kako bi se oslobodio novac za ulaganje, Štiglic predlaže objedinjavanje duga i smatra da je jedina institucija koja može brzo povući kvalitetne poteze Evropska centralna banka.

Ova banka bi trebalo da po povoljnim uslovima otkupljuje obveznice ugroženih zemalja i tako im omogući sredstva za investicije koje će potstaknuti rast. No, to ne sme uslovljavati novim merama štednje, istakao je Štiglic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: