"Ne plaćam kredit jer nemam odakle"

U bankama su se naslušali raznih opravdanja za neplaćanje rata:"Duguju i meni, kad naplatim, platiću dug”, “Knjigovođa je prehlađen, nije imao ko da plati”...

Izvor: 24 sata

Ponedeljak, 17.09.2012.

12:21

Default images

“Nisam se javljao na pozive jer su mi prasići pojeli mobilni telefon” ili “Ja uplatim novac za ratu, ali mi to žena odmah podigne na bankomatu” - neki su od neobičnih odgovora koje banke dobijaju kada zovu klijente koji ne izmiruju redovno obaveze za uzeti kredit, piše 24 sata.

“Imam 1.300 koka nosilja, a samo 39 jaja, platiću vam kad počnu da nose”, zatim “Kriza je, nemam odakle da platim”. "Na to nemamo šta da im kažemo. Ne ostaje nam ništa drugo nego da aktiviramo menicu, hipoteku, žiranta ili administrativnu zabranu na deo plate koji je u visini rate za kredit", kaže jedan od bankara i dodaje da velika većina zaduženih građana odlično sarađuje.

Prema njegovim rečima, najviše izgovora imaju oni koji su uzeli kredit u špekulativne svrhe, pa im se taj posao izjalovio, a oni su u međuvremenu novac potrošili. Onda se uzdaju u spor pravni sistem i odugovlače. Ali, kako kaže, kamata im tada raste i dug se uvećava, pa bude i tri puta veći jer su izbegavali kontakt s bankom.

U bankama se često javlja problem i kada klijent premine pa neko od porodice treba da preuzme njegov dug.

"Klijent koji je preminuo kupio je frižider na kredit, ali njegova supruga nije htela da preuzme tu obavezu. Mnogo puta nam je ponovila da njen pokojni muž u poslednjih 20 godina nije ništa novo uneo u kuću i nije verovala da kredit postoji. Kada je saznala da je frižider u stvari kupljen za švalerku, pozvala nas je i ljutito rekla da zovemo njegovu ljubavnicu i da od nje naplatimo dug", kažu u jednoj banci.

Banka je navela i slučaj preminulog klijenta iz sela na jugu Srbije, kome je ostalo nekoliko zaostalih rata za kupovinu TV-a.

"Ćerka, koja je i nasledila TV, rekla nam je da je njen brat nasledio stado koza koje je mnogo vrednije, kao i da on treba da plati taj dug. Zvali smo i brata, koji je na kraju prodao nekoliko koza i isplatio zaostale rate", navodi naš sagovornik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: