Koliko košta kilometar autoputa?

Pošto nikada nismo imali spremljene pare, puteve gradimo kada možemo i koliko možemo, a sve to dovodi do strašnog šarenila u cenama, piše Politika.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 17.09.2012.

11:27

Default images

Izgradnja autoputa po kilometru u Vojvodini košta od 1,5 do 2,5, dok u Grdeličkoj klisuri treba izdvojiti od 10 do 15 miliona evra po kilometru, navedeno je u brošuri o Koridoru 10 Ministarstva saobraćaja.

I to na prvi pogled deluje prihvatljivo. Ali, kako objasniti da kilometar autoputa kroz brdovit teren od Ljiga do Čačka košta 7,5 miliona evra, i da potencijalni strani izvođači isto toliko traži za prilično ravnu deonicu od Obrenovca do Ljiga, a da domaća preduzeća već grade 12 kilometara između Uba i Lajkovca za 5,8 miliona evra. Razlika od milion do dva miliona evra po kilometru nije mala suma ni za bogatije zemlje od nas.

Otuda i pitanje – ima li Srbija cenovnik, tarifu za izgradnju autoputeva i šta sve utiče na finalnu cenu.

"Cenu deonice u startu određuje vrsta terena. Da li je močvaran ili sklon klizanju, da li je u ravnici ili u klancu. Gradnja potpornih zidova, obaloutvrda i saniranje močvarnog zemljišta povećava cenu. Potom na red dolazi kvalitet asfalta. Ukoliko investitor traži autoput najvećeg kvaliteta gradi se dupla armirana betonska ploča na delovima kuda prolazi pretežno teretni saobraćaj. Zatim ako na trasi ima mostova, nadvožnjaka ili petlji svakako će cena biti viša", objašnjava Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije.

Prema njegovoj proceni, kilometar autoputa u Srbiji košta između 2,5 i sedam miliona evra u zavisnosti od deonice, a prava cena se, kaže, postiže isključivo na tenderu. Svako pogađanje mimo tržišnih uslova vodi ka nerealnoj proceni vrednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: