Rusija prodaje deo akcija Sberbanke

Ruska centralna banka je obelodanila planove za otpočinjanje dugo odlagane aukcije 7,58 odsto udela u najvećoj ruskoj banci "Sberbanci".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.09.2012.

11:13

Default images

Banka Rusije je ukazala da će državi posle te prodaje ostati 50 odsto plus jedna akcija u toj vodećoj ruskoj finansijskoj instituciji, prenela je agencija AFP. Do aukcije dolazi u jeku trogodišnjeg programa privatizacije, vrednog 40 milijardi dolara, čiji je cilj podsticanje ruske ekonomije posle usporavanja do kojeg je došlo kao posledica svetske finansijske krize iz 2008.

Centralna banka je saopštila da će aukcija biti održana u dolarima i svetskim depozitnim akcijama (GDS) na Londonskom tržištu akcija, kao i u rubljama kao obične akcije na Moskovskoj medjubankarskoj valutnoj berzi (MMVB).
Očekuje se da će proces podnošenja ponuda biti okončan u sredu. "Te ponude za nas predstavljaju mogućnost da dalje diversifikujemo investitorsku bazu 'Sberbanke' i osiguramo registrovanje na nekoj međunarodnoj berzi akcija", izjavio je izvršni direktor "Sberbanke" German Gref.
"Ovu aukciju vidimo kao ključni korak u našem širem planu za jačanje pozicije 'Sberbanke' kao vodeće ruske finansijske institucije i njeno transformisanje u jednu od vodećih svetskih banaka po profitabilnosti , operativnoj efikasnosti i kvalitetu usluga", dodao je Gref.
"Sberbanka" je osnovana 1990. i sada ima glavnu ulogu u ruskoj ekonomiji. Ona odobrava hitne kridite drugim bankama i na njenim računima se nalazi više od polovine ukupne štednje u Rusiji. "Sberbanka" takodje odobrava oko tećinu ukupnih zajmova u toj zemlji.
U stranom vlasništvu se trenutno nalazi oko 20 odsto akcija "Sberbanke", dok su ostale deonice raspodeljene medju velikim brojem investitora u ugovaraju se na glavnoj moskovskoj berzi MMVB.
Banka je saopštila da će obične akcije emitovati u Moskvi po početnoj ceni od 91 rublje (2,98 dolara). U petak su akcije "Sberbanke" zaključena na nivou od 97,05 rubalja. Rusko ministarstvo ekonomije je ranije procenilo vrednost udela od 7,58 odsto na oko 3,3 milijarde dolara. Taj udeo je prvobitno bio planiran za prodaju u septembru 2011. a vrednost tih akcija je procenjena na sedam milijardi dolara pre nego što je dužnička kriza u Grčkoj i drugim članicama evrozone primorali Rusiju da odloži aukciju. Analitičari ukazuju da današnje saopštenje o otpočinjanju dugo očekivane prodaje predstavlja značajnu pobedu za ruskog predsednika Vladimira Putina koji se zalaže za privatizaciju, uprkos teškoćama u ekonomiji evrozone i zabrinutosti u inostranstvu za stanje ruske ekonomije.
Rusija je ranije bila planirala da ove godine pribavi oko 10 milijardi dolara od privatizacije i da sumu poveća na 15 milijardi dolara do 2014. putem delimične prodaje velikih državnih udela u kompanijama, kao što su "Rosnjeft" i druga po veličini ruska banka VTB.

Inače, Sberbanka je prisutna i u Srbiji gde je preuzela većinski udeo austrijske Folksbanke u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: