Poskupljenje ili nestašica mleka?

Ukoliko država nešto ne uradi, domaće mleko će biti znatno skuplje ili ga uopšte neće biti u radnjama, upozoravaju iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

16:34

Default images

Salford, u okviru koga posluje mlekara Imlek, sprema se sledeće nedelje da pregovora sa proizvođačima o novoj otkupnoj ceni mleka, saznaje B92. Međutim, posledice suše su po ovu granu poljoprivrede toliko drastične da ni to neće spasiti mlekare, kažu u Asocijaciji.

Proizvođači već godinama da ako sve ostane kao do sada, domaća proizvodnja mleka uskoro neće postojati. Sanja Bugarski iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine kaže da su oni pre 3, 4 meseca tražili od države da im pomogne.

"Jedna od najbitnijih mera koje smo tražili od ministarstva poljoprivrede je da nam pomogne oko hraniva koja su neopodna za proizvodnu mleka. Odnsono, mi smo tražili da koncentrovani deo hrane plaćamo po cenama iz februara i marta ove godine a da ostatak država subvencioniše. Na taj način bi mogli da proizvodimo mleko, stoku da nahranimo a potrošači bi imali mleko po cnema koje su sada na tržištu i takođe ne bi imali nestašicu", kaće Sanja Bugarski.

Porast cena i nestašice pojedinih artikala, kažu u Upravi za cene Ministastarstva trgovine posledica su između ostalog perioda godine kada se prave zalihe za zimu ali i suše koje je pogodila Srbiju. Za ulje i šećer najavili su intervenciju iz robnih rezervi. Ovogodišnja suša će, kažu podići cene mesa i mleka zbog rasta cene kukuruza.

"Najavljuje se povećanje cene mleka i mlečnih proizvoda otkupna cena mleka. Država to već subvencioniše. Mora se ipak voditi računa šta građanin može da plati", kaže Mladen Radović, Uprava za cene Ministarstva trgovine.

Direktor Salforda Slobodan Petrović kaže za B92 da će sledeće nedelje pregovorati sa farmerima i da su spremni da ponude višu cenu te da će od rezultata tih pregvora zavisiti šta će dalje biti sa cenom mleka u prodavnicama.

Proizvođači veruju da će se dogvor postići ali navode da to nje dovoljno. U Ministasrtvu poljoprivrede kažu da su već dioneli mere za saniranje posledica suše i to u onoj meri u kojoj je budžet to mogao da podnese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: