DRI podržava fiskalnu konsolidaciju

Državna revizorska institucija (DRI) podržava predložene izmene Zakona o budžetskom sistemu, kao i kompletan paket mera za fiskalnu konsolidaciju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.09.2012.

14:51

Default images

DRI je ocenila da su predložene izmene tog zakona početak ozbiljne reforme upravljanja prihodima, rashodima i izdacima budžeta.

U pismu koje je generalni državni revizor dostavio ministru finansija, navodi se da je DRI zadovoljna novim predlogom rešenja Zakona o budžetskom sistemu, kojima se ukidaju sopstveni prihodi svih korisnika javnih sredstava.
DRI, kao najviši državni organ revizije javnih finansija u Srbiji, u tom pismu je ocenila da će na taj način biti postignut veći stepen kontrole nad novčanim tokovima javnih sredstava i da će moći da pravovremeno da budu preduzimane mere u očuvanju likvidnosti i smanjenju deficita budžeta.
DRI je podsetila da je isticala problem lošeg uticaja sopstvenih prihoda institucija na ukupne javne finansije, a da će novim zakonskim rešenjem i uvodjenjem svih korisnika javnih sredstava u Upravu za Trezor, te otvaranjem namenskih računa korisnika, biti omogućeno sveobuhvatno evidentiranje, planiranje i izvršavanje javnih sredstava.
U pismu se takođe ističe da se "izmenama Zakona predvidja da se kapitalni izdaci iskazuju u tri godine, sa ciljem boljeg sagledavanja i kontinuiteta praćenja investicija, čime se postiže efikasnije, preciznije i ekonomičnije planiranje i izvršavanje obaveza namenjenih kapitalnim izdacima.“
"Izmenama Zakona o budžetskom sistemu utvrdjeni su jasni principi uvodjenja poreza, grupisanja naknada, taksi, kazni i prihoda nastalih upotrebom javnih sredstava, što bi trebalo da doprinese doslednom, transparentnom i predvidivom načinu uvodjenja i utvrdjivanja njihove visine
", navedeno je u pismu.
DRI je zaključila kako se time postiže optimalno korišćenje javnih dobara "i značajno olakšava njihova kontrola od DRI i drugih kontrolnih organa u Srbiji."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: