"Položaj stočara nije lakši"

Mere vlade neće olakšati položaj stočarima, jer su ograničile cene otkupa sirovina, ali ne i proizvoda koji se koriste kao stočna hrana, tvrde zemljoradnici.

Izvor: B92

Subota, 15.09.2012.

16:13

Default images

Mada su otkupne cene suncokreta i soje pale prošle nedelje, cene sačme koja se koristi kao važno hranivo - je ostala ista.

Uz to, očekuje se dalji rast cena kukuruza, najvažnije žitarice u ishrani stoke.

Ujutru otkupna cena kukuruza je u mlinu "Kozara" u Česteregu iznosila 27 dinara - međutim do večeri, Dragan MIrković, direktor silosa, je morao da podigne cenu da bi ubedio poljoprivrednike da predaju kukruz u njegov silos.

Ako silosi sada plaćaju kukuruz 27,5 dinara, realno je očekivati da će vrlo brzo - možda i do kraja godine kukuruz koštati preko 30 dinara. To je loša vest za proizvođače mleka i junadi - jer se otkupna cena njihovih proizvoda ne menja istim tempom.

Isplativije je prodati kukuruz - nego hraniti stoku. Milovan Vasić je do sada tovio 40 junadi u turnusu - ove godine još nije nabavio telad za tov.

Uredba vlade o zabrani izvoza soje i suncokreta dovela je do pada otkupnih cena uljarica i zato će ratari zaraditi manje - međutim cena sojine i suncokretove sačme koja se koristi u ishrani stoke nije pala - jer ona zavisi od cena po kojima uljare mogu da izvezu svoj proizvod.

Srećko Ranković, koji je i stočar i ratar, procenjuje da će zbog uredbe Vlade u konačnom računu - izgubiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: