Dačić:Gde je bio Fiskani savet pre?

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da poštuje stav Fiskalnog saveta koji tvrdi da će vladine mere samo uvećati budžetski deficit države.

Izvor: Beta

Subota, 15.09.2012.

14:49

Default images

Međutim, Dačić je ukazao da se to telo nije oglašavalo prethodne četiri godine kada je deficit napravljen.

"Poštujem stavove Fiskalnog saveta koji nije zadovoljan rebalansom budžeta, iako za njega nisam čuo prethodne četiri godine i koji se nije oglašavao u vreme Vlade Mirka Cvetkovića kada je deficit napravljen, ali ću nastaviti da radim u interesu naroda", rekao je Dačić.

Dačić, koji je u vladi Mirka Cvetkovića bio zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da mu nije jasno "šta je drugi predlog Fiskalnog saveta, ako nisu zadovoljni novcem za isplatu 13. penzije i ako nisu zadovoljni što nisu zamrznute plate i penzije".

"Fiskalni savet se nije javio prethodne četiri godine za vreme mandata prethodne vlade koja je i napravila deficit. U Srbiji ima 50.000 penzionera sa penzijama manjim od 15.000 dinara, koji će dobiti trinaestu penziju. Ne pada mi na pamet da slušam propagandu neoliberalnog koncepta koji je propao svugde u svetu", kazao je Dačić.

Kako je rekao "i Međunarodni monetarni fond i Fiskalni savet imaju svoje interese" ali je njegov cilj da brine o interesu građana Srbije. "Pozvaću Fiskalni savet da pred kamerama objasne šta to znači (da nisu zadovoljni rebalansom republičkog budžeta). Pitao bih Fiskalni savet i MMF da li je normalno da u uslovima krize strane banke iz zemlje iznesu 1,5 milijardi evra, što nisu iznele toliki novac iz svojih zemalja i doneli ga u Srbiju", rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je prošla poseta misije MMF-a Srbiji bila radi upoznavanja sa situacijom i da nije bilo nikakvih zahteva upućenih Vladi Srbije, ali da se zahtevi mogu očekivati već od naredne posete u oktobru.

Na pitanje novinara da prokomentariše stavove LDP-a po pitanju predloga rebalansa budžeta Dačih je rekao da "Liberalno demokratska partija zastupa interese neoliberalnog koncepta".

Kako je naveo, ako oni uspeju da se ne izglasa predlog rebalansa državnog budžeta to će značiti da je pala Vlada Srbije, ali je dodao da je tako nešto malo verovatno.

Premijer je podsetio da je Srbija mala zemlja koja mora da se snalazi i da su do sada u cilju obezbeđivanja sredstava za budžet vođeni razgovori sa više evropskih i svetskih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: