Šta nam poručuje MMF nakon posete

"U fiskalnoj oblasti, Srbiji je potrebna opipljiva konsolidacija, a nacrt rebalansa budžeta za 2012. godinu koji je usvojila vlada ne bi postigao taj cilj".

Izvor: B92

Petak, 14.09.2012.

15:34

Default images

Ovo je saopštila misija MMF-a posle petodnevne posete Srbiji i preporučila dodatno obuzdavanje potrošnje pre usvajanja rebalansa u parlamentu.

"Misija preporučuje da se razmotri dodatno obuzdavanje potrošnje pre konačnog usvajanja rebalansa budžeta za 2012. godinu. Za 2013., cilj vlade u pogledu deficita je generalno adekvatan, ali će njegova realizacija zahtevati značajne dodatne mere".

Šef misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova saopštila je da rebalans budžeta sadrži prikladne mere za povećanje prihoda i ograničava indeksaciju obavezne potrošnje, ali su te uštede "više nego kompenzovane" većom potrošnjom, uključujući i nove inicijative.

"Pored toga, da bi se postigla fiskalna kredibilnost i održivost, potrebno je da se bez odlaganja usvoji jasan i realan srednjoročni program fiskalne konsolidacije radi smanjenja javnog duga ispod 45 procenata BDP-a, u skladu sa odredbama Zakona o budžetskom sistemu. To bi trebalo da prati široki ambiciozni program strukturalnih reformi da bi se otvorile mogućnosti privrednog rasta Srbije".

"Ekonomska perspektiva Srbije je zamagljena slabim ekonomskim uslovima i značajnim domaćim i eksternim debalansima. Očekuje se da će BDP opasti za oko 0,5 procenta u toku ove godine, a zatim zabeležiti tek umeren oporavak u 2013. godini, uz postojanje rizika da dođe do nepovoljnijeg razvoja situacije".

"Predviđa se da će se rast inflacije ubrzati u narednih nekoliko meseci, uglavnom zbog naglog rasta cena hrane prouzrokovanog vremenskim prilikama. Očekuje se da će deficit eksternog bilansa tekućih transakcija dostići dvocifreni nivo tokom ove godine". "Velika povećanja javne potrošnje i posledično visoki deficit u odnosu na budžet za 2012. godinu dovešće do porasta koeficijenta javnog duga iznad 60 procenata BDP-a do kraja godine. Situaciju komplikuje pad poverenja investitora i sniženje rejtinga".

"U ovom kontekstu, vlasti u Srbiji bi, bez odlaganja, trebalo da izrade i realizuju sveobuhvatni paket politika u cilju kredibilne obnove održivosti fiskalne i eksterne pozicije i podsticanja rasta".

"U monetarnoj oblasti, misija pozdravlja nameru vlasti da zadrži režim targetiranja inflacije koji je potreban radi očuvanja makroekonomske stabilnosti. Misija ističe potrebu za korektivnim merama koje bi pomogle da se ojača nezavisnost NBS, koja je narušena nedavnim izmenama i dopunama Zakona o NBS", navela je Murgasova.

"Kada se radi o narednim koracima, vlasti su zatražile da se razgovara o novom programu sa MMF-om. Zaposleni MMF-a će proceniti zahtev vlasti Srbije u kontekstu njihovih planova u pogledu politike i realizacije tih planova u narednom periodu", zaključila je ona.

Misija MMF-a posetila je Srbiju u periodu od 10. do 14. septembra u okviru posete tima radi utvrdjivanja činjeničnog stanja. Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić izjavio je da je u razgovorima sa misijom MMF-a, koja je boravila u petodnevnoj poseti Srbiji, bilo reči i o rebalansu ovogodišnjeg budžeta i da su oni tim povodom izneli i podršku i primedbe.

Prenoseći utiske sa razgovora, Senić je istakao da je i MMF svestan koliko je teška situacija u Srbiji kada se radi o javnim finansijama. Senić očekuje da će se uoči donošenja budžeta za 2013. sa MMF-om pregovarati o novom aranžmanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: