Ljajić:Vraćamo ekonomske ambasadore

Ministar trgovine Rasim Ljajič kaže da se analiziraju izveštaji o radu ekonomskih ambasadora i da će sigurno jedan broj njih biti povučen.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

16:08

Default images

Ekonomski ambasadori, prema njegvim rečima biće povučeni iz zemalja gde nema prostora da ekonomska saradnja bude veća i uspešnija.

"Ovde nije stvar da mi nekome nešto uskraćujemo, već u krizi pokušavamo da štedimo gde god je to moguće", rekao je Ljajić.

On je istakao da će ekonomski ambasadori ostati tamo gde ima evidentnih rezultata i gde ima potencijala za ekonomsku saradnju i kao primer naveo Austriju, Nemačku, Italiju.

"Ekonomski ambasadori su potrebni u zemljama sa kojima imamo najveći obim robne razmene i najveći obim investicija i tu će se saradnja sigurno nastaviti. U pojedinim zemljama oni su se možda i trudili, dali svoj maksimum, ali nema potencijala da se ta saradnja razvija i unapređuje i oni će biti povučeni", kazao je Ljajić.

Ministar je naveo da nema potrebe za ekonomskim ambasadorima u zemljama bivše Jugoslavije, jer se radi o tržištu koje je kompatibilno, geografski blizu, nema jezičkih barijera i tu privreda i bez posrednika sarađuje.

"Uloga države je da otkloni sve političke i pravne prepreke koje postoje za saradnju. Tu ekonomski ambasador i da je najbolji ne može mnogo više da učini nego što svakodnevni život čini. Prema tome nema potrebe da u zemljama bivše Jugoslavije imamo ekonomske diplomate" , rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: