Centrala američke firme u Beogradu

Američka kompanija Continental Wind Partners (CWP), koja u Srbiji posluje od 2009. godine, preselila je svoju centralu iz Londona u Beograd.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

15:43

Default images

Iz Beograda će voditi sve svoje evropske aktivnosti.

Vrednost investicije procenjena je na oko 450 miliona evra, a prema proceni investitora vetropark bi električnom energijom mogao da snabdeva oko 30.000 domaćinstava.

Kompanija u saopštenju podseća da već dugi niz godina uspešno radi na projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, sa fokusom na energiju vetra i da u naredne četiri godine CWP namerava da realizuje investiciju u razvoj vetroparka "Čibuk" u opštini Kovin, kapaciteta 300 MW, sa mogućnošću proširenja na grad Pančevo.

Predsednik kompanije Mark Krendal je istakao da je CWP donela stratešku odluku da preseli svoju centralu iz Londona u Beograd i naglasio da će njihova nova kancelarija objediniti čelne ljude kompanije, kao i ceo tim "Continental Wind Srbija" (CWS) koji radi na razvoju vetroprojekta u Kovinu.

Odluka o preseljenju kancelarija u Srbiju, poručio je Krendal, znak je verovanja u budućnost obnovljive energije u Srbiji i regionu.

"Nadamo se da će naše uverenje biti nagrađeno podrškom vlade ovom sektoru. Smatramo da Srbija, a posebno Vojvodina, ima veliki neiskorišćeni potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije koji značajno može da doprinese energetskoj sigurnosti zemlje", istakao je predsednik kompanije. Za početak izgradnje prvog vetroparka na leto 2013. godine, dodao je, potrebno je da Vlada Srbije donese neophodne podzakonske akte, da usvoji model Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, donese Uredbu o stimulacionim merama i definiše uslove o priključenju na distributivnu mrežu.

Ukoliko se ovi akti donesu u narednom periodu, prve turbine će početi da rade već u aprilu 2014. godine, uveren je Krendal.

Kompanija CWP je prepoznata kao lider u više zemalja sveta. Izgradila je i najveći vetropark u Evropi "Fantanele" (snage 600 MW) koji se nalazi u Rumuniji.

Izgradnja vetroparkova doprineće razvoju zemlje i regiona, dok će Srbiju svrstati medju evropske zemlje koje štite sredinu i unapredjuju život stanovnika, naglašava kompanija u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: