Prvi sajam automobila u Čačku

Po prvi put u Preljini kod Čačka otvoren je Sajam automobila, simbolično na čvorištu budućeg autoputa.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

10:49

Default images

Uprkos krizi i padu prodaje automobila u Srbiji, Čačani su odlučili da organizuju po prvi put Sajam automobila u Preljini, koji je otvorio ministar Velimir Ilić.

Organizatori Sajma su Preljina Expo I Regionalna privredna komora Kraljevo, čiji predstavnik Gorana Tanasković, kaže da je ovaj skup privukao gotovo sve autokuće u Čačku.

Obzirom da su ovde u Čačku najveće auto kuće, one nisu imale ni pad prometa, ni pad dobiti, ni otpuštanje radnika u poslednje dve godine. Nadam se da će tako biti i ubuduće. Upravo ovaj sajam je jedna inicijativa da ne bi došlo do nekog većeg pada, nego da bi nastavili upravo ovako da radimo", kaže Gorana Tanasković iz RPK Kraljevo.

Sajmu su se obradovali i posetioci, ali i potencijalni kupci. Oni kažu da je ideja o organizovanju sama automobila odlična jer mogu na jednom mestu da vide sve ponuđače vozila. Ipak najveću pažnju nisu privukli automobili. Među zanimljivostima čačanskog sajma automobile bio je laki avion čija je cena 150 hiljada evra.

Međutim, sat vremena leta ovim avionom košta samo 50 evra, a i održavanje nije skupo, kaže Milorad Matić, Kraljevčanin u čijoj se fabrici sklapaju ove lake letelice, od kojih 99 procenata završi u izvozu, a samo procenat u Srbiji.

“Zato što se to u Srbiji još uvek doživljava, ko ima avion da je to neki tajkun, mafijaš, polulopov I tako dalje. U svetu je to sasvim normalno, u Italiji imate 15 hiljada aviona u toj lakoj kategoriji, privatnih, u Francuskoj 28 hiljada. To je nešto što je normalno, narod koristi za potrebe, ne samo za luksuz”, kaže Matić koji ima kompaniju Aero East Europe.

Ovakva letelica može se koristiti u transportu pacijenata, u gašenju požara, dostavi pošiljki, ali I u uživanju u letu. Pri tom nije neophodna asfaltirana pista, moguće je poleteti I sleteti sa zemljane ili travnate staze, čija dužina ne mora biti veća od 100 metara.

Autoput kreće na proleće

Ministar Velimir Ilić najavio je da će već na proleće krenuti radovi, kako bi za 37 meseci autoput stigao do Čačka. U toku je priprema neophodne dokumentacije, pregovoriza kredit,a sredstva za ekrsproprijaciju su obezbeđena.

Papiri se pripremaju, sredstva za eksproprijaciju su ovih dana izdvojena kroz rebalans budžeta, a nešto pre toga iz budžetske rezerve. Znači radovi će konačno krenuti, jer su stvoreni svi uslovi. Juče smo dobili ponude kineskih kompanija, a sutra ministar Dinkić i ja pričamo sa predstavnicima kineskih banaka i izvođača, koji donose zvanične ponude da konkurišu za ovaj deo od Beograda do Ljiga”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: