U agencijama neće biti otpuštanja

Predstavnici Ministarstva finansija izjavili su da još nije doneta konačna odluka koja će od državnih agencija, fondova i sličnih institucija biti ukinuta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

14:28

Default images

Nema ni konačne odluke o agencijama koje će nastaviti sa radom. Izvesno je međutim da ljudi koji su u njima radili neće biti otpušteni.

Savetnik za poreski sistem u Minstarstvu finansija Milica Bisić izjavila je da ideja nije da se sa ukidanjem agencija istovremno ukinu i radna mesta, jer će određeni deo njihovih poslova morati i dalje da se obavlja.

Prema njenim rečima, glavne uštede biće ostvarene tako što će zaposlenima u tim agencijama plate biti smanjene kada budu raspoređeni u druge državne institucije.

Bisić je objasnila da su agencije do sada uglavnom mogle da samostalno definišu visinu zarada svojih zaposlenih, tako da su njihove plate bile za 20 do 30 odsto veće u odnosu na zarade zaposlenih na sličnim radnim mestima u drugim državnim institucijama.

Državni sekretar u ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić podsetio je da je vlada utvrdila Predlog zakona o utvrđivanju maksimalne zarade u realnom sektoru koja ne može biti veća od 162.740 dinara bez poreza i doprinosa i minulog rada.

Senić je naveo da cilj te odluke nije samo da se smanje najviše plate u državnim isntitucijama već da se kompletan sistem zarada međudržavnim institucijama uredi i izjednači.

On je naveo da se taj zakon odnosi na javne agencije i organizacije na koje se primenjuje Zakon o javnim agencijama, zatim javna preduzeća čiji je osnivač republika, pokraina ili lokalne samouprave, kao i pravna lica u kojima država ima više od 50 odsto kapitala.

Prema negovim rečima, zakon se ne odnosi na zaposlene u NBS, Agenciji za kontrolu letenja, Agenciji za borbu protiv korupcije, Državnu revizorskoj instituciji i Fiskalnom savetu.

Senić je naveo da će efekat ušteda od ograničavanja maksimalnih zarada biti utvrdjen tek po primeni tog zakona i da će razlika između planiranih zarada i zarada koje će biti isplaćivane po tom novom zakonu ići u budžet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: