Ekonomisti: Očekujemo pomoć Rusije

Razgovori predsednika Srbije i Rusije Tomislava Nikolića i Vladimira Putina doprineće produbljivanju privredne saradnje dve zemlje, ocenili su analitičari.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

13:27

Default images

Oni smatraju da će izgradnja gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju ojačaće ekonomsku i energetsku poziciju Srbije u Evropi.

Ekonomista Zoran Popov očekuje da posle tih razgovora Rusiji kao velikoj zemlji neće biti preterano teško da pomogne Srbiji u komplikovanoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi, a koja za posledicu može da ima strahovito opadanje životnog standarda stanovništva. Pomoć Rusije, prema njegovim rečima, doprineće da se stanje u zemlji popravi, a na nama je da uradimo što je moguće više sa tim novcem, rakao je Popov. On je podsetio da je naša zemlja i do sada imala bescarinski aranžman sa Rusijom, ali ga nije dovoljno koristila i izrazio očekivanje da ćemo u novim uslovima "biti nešto pametniji." Govoreći o gasovodu "Južni tok", Popov je rekao da će na taj način biti obezbedjeno nesmetano snabdevanje Srbije gasom, a to će za posledicu imati ekonomski jaču zemlju koja će lakše moći da se odupre svim vrstama pritisaka u domenu ekonomije. Prema njegovom mišljenju, obezbedjivanjem nesmetanog toka gasa, Srbija će biti u mogućnosti da se odupre raznoraznim uslovima koji se pred nju stavljaju, bilo da su u pitanju zahtevi EU ili uslovi MMF-a.
On smatra da ako je zapadna Evropa privhatila gasovode kao "dar božiji" onda su oni i za Srbiju dvostruko važniji. Profesor ekonomije Ljubomir Madžar ocenio da je razumna sve veća orijentisanost Srbije ka Rusiji i istoku, zbog povećanja ekonomske saradnje sa tim zemljama, "ali to ne znači da nas Zapad ne interesuje". "Interesuje nas i zapad i istok i ići ćemo tamo gde možemo da ostvarimo naše interese," kazao je Madžar, istakavši da Srbija nije u situaciji da može da bira partnere, već treba da ih traži na sve strane.
Madžar je ukazao da su prednosti ruskog tržišta za srpske kompanije te što je ono manje zahtevno od tržišta zapadne Evrope i drugih razvijenih zemalja. "Srpske kompanije lakše mogu da se probiju na rusko tržište, jer ne možemo preko noći ponuditi najsavremenije tehnološke i vrhunski kvalitetne proizvode," zaključio je Madžar.
Ekonomista Mlađan Kovačević je ocenio ranije u izjavi Tanjugu da bi srpsko-ruska trgovinska razmena mogla biti udvostručena za nekoliko godina, a ruske investicije povećane u srpsku infrastrukturu, energetiku, poljoprivredu i turizam.
"Rusija ima sve više interesa da ulaže u Srbiju, u koju je nedavno došla i 'Sberbanka' koja može da pospeši te investicije," ocenio je Kovačević.
Po ovom ekonomisti, ruski partneri bi imali interes da ulažu u otvaranje postrojenja za preradu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, a ne da samo da kupuju sirovo voće i povrće iz Srbije, a mi možemo mnogo više da izvozimo u Rusiju, ali to zavisi od nas i od naše bolje organizovanosti da bi podmirili potrebe tog velikog tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: