Srpski fića predstavljen u Beogradu

Kompanija Fijat automobili Srbije (FAS) predstavila je u centru Beograda novi model Fijat "500L", koji se ekskluzivno proizvodi u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.09.2012.

13:20

Default images

Pretpremijera novog Fijatovog modela je već organizovana u Kragujevcu 10. septembra, a najavljeno je da će taj automobil biti izložen i u Novom Sadu.

Kompanija Fijat automobili Srbije pronašla je originalan način da pretpremijerno prikaže novi model "500L" tako što su dizajnirane specijalne kapsule, koje su postavljene u najprometnijim delovima Kragujevca i Beograda.
Zvanična prodaja Fijata "500L" u Evropi, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da počne krajem septembra i to najpre u Italiji.

Osim što gradjanima pružaju priliku da prvi put vide uživo "500L", "najavne" kapsule odbrojavaju i dane do zvaničnog lansiranja novog Fijatovog "MPV" modela B segmenta tržišta.
Fijatov "500L" je dugačak 4,1 metar, širok 1,8 i visok 1,6 metara. Ponuda motora obuhvata dva benzinca i turbo dizel, raspona snage od 85 do 105 "konja", a osnovna verzija "1.4 pop" košta 13.490 evra.
Fijat "500L", koji je postavljen u Kragujevcu u pešačkoj zoni, zaštićen je metalno-staklenom konstrukcijom, na kojoj je naznačeno da je ostalo "10 dana do novog modela".
Predsednik Fijat grupe Serđo Markione protekle sedmice je, posle razgovora sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i zajedničkog obilaska pogona FAS-a, najavio da će uskoro u Kragujevcu biti predstavljena još jedna verzija modela "500L", a potom u februaru naredne godine i američka verzija.

Kako je ranije najavljeno, sa montažnih traka u fabrici u Kragujevcu bi do kraja godine trebalo da sidje oko 30.000 tih automobila.
Fijatov automobil "500 L", kako je planirano, biće plasiran na tržišta više od 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, gde se očekuje trećina ukupne prodaje.
Serijska proizvodnja modela "500L" počela je 4. jula, a mesec dana kasnije prvih 206 automobila namenjenih izvozu tranportovani su do luke Bar, odakle su brodom prevezeni za Italiju.

Iz fabrike FAS-a je ranije saopšteno da će cena automobila "500L" u Italiji iznositi 15.5000 evra. Automobil "500L" proizvodi se samo u Kragujevcu u fabrici "Fijat automobili Srbija" čiji je vlasnik sa 67 odsto kapitala torinski Fijat, a država Srbija 33 odsto, kako je predvidjeno i strateškim ugovorom otpisanim septembra 2008.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: