Sretenović:Očekujem da me reizaberu

Predsednik DRI Radoslav Sretenović kaže da bi do 24. septembra trebalo da bude završen izbor novih ili reizbor sadašnjih članova.

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2012.

12:01

Default images

Sretenović je izrazio očekivanje da će ponovo biti izabran na tu funkciju zbog dosadašsnjih dobrih rezulata, koje je ta institucija postigla u procesu revizije.

"Vratili smo šest milijardi dinara budžet Srbije, smanjili deficit budžeta, poboljšali evidenciju nefinasijske i finasijske imovine, sprečili zloupotrebe u javnim nabavkama, otkrili niz nepravilnosti, preko 800 miliona evra u poslednjoj godini", rekao je Sretenović.

Prema njegovim rečima, "dobri efekti revizije nam daju mogućnost da Savet u ovom sastavu nastavi kontinuirani rad".

Parlament bira članove Saveta DRI na predlog Odbora za finansije, koji može da kandiduje nove članove ili predloži reizbor sadašnjeg Saveta.

Po Zakonu o DRI članovi Saveta imaju mandat od pet godina, a tu funkciju mogu obavljati najviše dva puta. Savet ima predsednika, potpredsednika i tri člana.

Savet DRI je izabran u septembru 2007. godine, na osnovu Zakona o DRI, usvojenog krajem 2005. godine.

Sretenović je naveo da će tražiti izmenu tog zakona u delu koji predvidja da samo 20 poslanika može da pokrene smenu članova Saveta DRI.

"To je mali broj, članovi Saveta mogu da žive u strahu, jer mala grupa može da pokrene inicijativu za smenu", rekao je Sretenović. Predlog je da proceduru smene može da pokrene 90 do 100 poslanika, odnosno dvotrećinska većina u parlamentu.

Državni revizori su do sada podneli 193 prijave za utvrdjene nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava, od kojih su 162 prekršajne prijave, 29 prijava je za privredni prestup, a tri su bile krivične. Sve prijave su procesuirane, doneto je sedam pravosnažnih presuda - šest osudjujućih i jedna oslobadjajuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: