"Dosta nemilosrdnog šibanja Grčke"

Grčka je pretrpela dovoljno "nemilosrdnog šibanja" zbog fiskalne neodgovornosti, izjavio je grčki predsednik Karolos Papuljas.

Izvor: Tanjug

Utorak, 11.09.2012.

15:01

Default images

Prema njegovim rečima, Evropska unija treba da pomogne zemljama evrozone koje su u problemima.

"Sve do sada smo trpeli nemilosrdno šibanje. Mislim da smo dovoljno platili za svoje greške", poručio je Papuljas.

"Evropa mora da razume da treba da pomogne Grčkoj. I ne samo Grčkoj, već i Španiji, Portugaliji i Irskoj, da prevaziđu ekonomsku krizu", rekao je on.

Nakon dve godine štednje, Atina je ponovo pod pritiskom da uštedi oko 11,5 miliajardi evra u naredne dve godine da bi osigurala nastavak isplate pomoći EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Inspektori te tri organizacije, takozvana "trojka", trenutno vrše procenu napretka Grčke u sprovođenju reformi i razgovaraju sa vladom u Atini o detaljima programa pomoći.

Od izveštaja "trojke" zavisi da li će Grčka primiti sledeću tranšu pomoći vrednu 31,5 milijardi evra, koja je deo 130 milijardi evra teškog paketa za spas.

Atina do petka treba da finalizuje program štednje, ako namerava da ga predoči partnerima iz evrozone na predstojećem sastanku na Kipru.

Paket štednje, prema navodima, uključuje kresanje penzija, vredno 3,5 milijardi evra, štednju od 1,47 milijardi u zdravstvenom sektoru kao i smanjenje potrošnje na odbranu u vrednosti od 517 miliona evra.

Predlog štednje izazvao je trvenja u Samarasovoj tropartijskoj koalicionoj vladi, čiji lideri nisu uspeli da se dogovore o merama u okviru paketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: